Rezervaţia ‘Grădina Zmeilor’ sau ‘Căpitanul şi soldaţii’

Locul special despre care voi scrie în acest articol  pentru campania   ” TURIST ÎN ROMÂNIA ” se găseşte în Sălaj, în localitatea Gâlgău Almaşului la 70 km de Cluj şi se numeşte Grădina Zmeilor sau Căpitanul şi soldaţii.

Acest loc special mi-a bucurat copilăria şi mi-a creat amintiri de neuitat. Prin copilărie străbăteam aceste dealuri cu drag şi ascultam de ‘n’ ori legendele despre stâncile cu forme ciudate , pentru că mereu românilor le-au plăcut poveştile şi au simţit nevoia să inventeze poveşti speciale pentru locuri speciale.

Dacă privim din punct de vedere geografic , Grădina Zmeilor/Căpitanul şi soldaţii este o rezervaţie naturală unde se găsesc  stânci care fac parte din Munţii Meseş ( o grupă montană a Munţilor Apuseni). Formaţiunile rămase sunt de fapt formate prin erodare şi distrugere în timp. Zona se întinde pe 3 hectare şi  curpinde 40 de stânci mari şi alte peste 100 de stânci mai mici. Alte stânci ”apar” şi ”dispar”.

Parcă nu pare nimic interesant sau cel puţin farmecul locului nu pare a fi dat de partea geografică a locului ci de legendele ce stau în spatele locului.

Una din cele mai întâlnite poveşti stă în jurul unei stânci care îţi dă impresia că este un trup de fată care stă cu mâinile întinse. Bunica mi-a spus că i se zice ‘’Fata Cătana” şi povestea ei este una de iubire. Se spune fata  s-a pietrificat după  ce mama ei a blestemat-o să se transforme într-o stană de piatră deoarece aceasta se îndrăgostise de un soldat şi când iubirea lor s-a concretizat,  Cătana şi-a blestemat fata. Blestemul a prins-o pe aceasta la marginea  pădurii Dumbrava, printre stânci, loc  în care o găsim  şi astăzi.

Citeste si:  Peştera Gheţarul de la Vârtop

Alţii au denumit stâncile ” Căpitanul şi soldaţii ” , din păcate nu ştiu de unde vine această denumire şi care este povestea care stă în spatele ei,  însă după nume bănuiesc că este tot o legendă din vremea războiului.

De câţiva ani locul a fost modernizat şi acum poţi urca cu uşurinţă pe scări până în vârful muntelui de unde poţi vedea întreg satul şi ai un foişor unde poţi să te odihneşti. De asemenea găseşti bănci şi un teren de fotbal chiar lângă cabana Grădina Zmeilor , unde de ziua satului se organizează spectacole şi alte activităţi. Din câte am înţeles de la localnici cabana se  poate  şi închiria,  fiind dotată cu toate cele necesare.

Priveliştea este una de poveste şi merită să mergi să o vezi.

Tot din munte porneşte agale spre sat un izvor, ce curge de foarte mulţi ani, nimeni nu poate spune cu precizie de când, însă apa este extraordinar de gustoasă şi mulţi vin cu bidoane din Zalău şi din satele apropiate pentru a lua apă . Interesant este că apa curge neîncetat zi şi noapte, de ani de zile fără să îngheţe iarna şi fără să se încălzească vara. Zona amenajată de sat este una cu o ţeavă ieşită din pământ care aduce apa şi o bucată de beton , unde femeile vin să-şi limpezească hainele sau să spele covoare atunci când au nevoie. Datorită acestui lucru zonei i se spune ‘’Baie’’ , aşadar dacă vreţi să mergeţi să gustaţi apa minunată trebuie să întrebaţi de ‘’Baie’’, pentru că în sat mai e un izvor dar acela nu are apă aşa de bună .

Citeste si:  Anno Domini 1990

Zona este mai puţin cunoscută în rândul românilor din cauza lipsei promovării turistice şi asta nu reprezintă o noutate pentru noi, dar cu toate acestea am întâlnit turişti din Germania, Polonia, Ungaria şi America care au venit să vadă minunile create de natură.

Cred că de multe ori pozele pot spune mult mai mult decât o facem noi în scris, aşadar vă las cu fotografiile  de la locul cu pricina şi vă sfătuiesc dacă aveţi drum prin zonă să faceţi o oprire la Grădina Zmeilor şi să mergeţi să vă răcoriţi cu apă din izvorul satului.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Miruna

" Best doctor in the world is an veterinarian. He can't ask his patient what's the matter . He's just got to know " W. Rogers Blog personal : http://vjmyruna.blogspot.com

6 thoughts on “Rezervaţia ‘Grădina Zmeilor’ sau ‘Căpitanul şi soldaţii’

 • ianuarie 14, 2012 at 7:04 pm
  Permalink

  Este ceva de vis! Daca ajung anul acesta prin zona sigur o sa trec pe acolo. Felicitari pentru articol, Cris-Mary!

 • ianuarie 15, 2012 at 11:55 am
  Permalink

  Ma bucur ca putem vorbi si celorlalti despre toate minunatiile pe care le are tara asta! :)

 • ianuarie 15, 2012 at 7:01 pm
  Permalink

  Intradevar, un loc frumos de vizitat!

 • ianuarie 15, 2012 at 7:01 pm
  Permalink

  Multumesc Cristi si daca se nimereste sa fiu in zona accept cu mare drag sa fiu ghid:)

 • ianuarie 15, 2012 at 7:02 pm
  Permalink

  Si eu ma bucur ca ama avut sansa sa va vorbesc despre acest loc minunat care mi-a bucurat copilaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *