Anorexia – Când te lași înșelată de propriile aparențe

Dacă tot m-am apucat să vă cânt despre imagine, m-am gândit să vă vorbesc câte puțin și despre diverse tulburări de nutriție. Am fost grăsuță, am suferit foarte mult pentru asta, și, cumva, am dezvoltat o fixație din a mă asigura că nimeni nu are probleme legate de imaginea de sine, sau de slăbit.

Despre anorexie v-a explicat Kathy teoria. Eu am să încerc să mă axez pe efectele pe termen lung. Și poate pe latura sensibilă a problemei. Nu de alta, dar, în general, această tulburare apare la fete foarte tinere, aflate în plin proces de creștere! De la „Nu mânca aia că te îngrași!” la probleme zdravene este doar un pas, foarte mărunt, dacă replica este aruncată unei fete care este extrem de preocupată de felul în care arată. Mai ales la modelele prezentate de societatea noastră, în care majoritatea reprezentantelor sexului frumos se vor fotomodele.

Așa cum ați aflat, anorexia apare când îți reduci și menții greutatea sub valoarea  normală minime pentru vârsta și înãlțimea ta, și îți este foarte frică de faptul că te vei îngrășa, deși ești normo sau chiar subponderală.

Persoanele care suferă de anorexie au impresia că vor fi mai iubite, mai admirate, mai acceptate măcar, pe măsură ce slăbesc. Pentru ele, greutatea ideală practic nu există, pentru că pe măsură ce slăbesc limita se fixează tot mai jos. În general, obsesia se oprește la vreo 40 de kilograme. Au o anumită obsesie legată de mâncare. Numără atent calorii, citesc cărți de bucate, mănâncă separat și preferă alimente expandate, ca pufuleți, supe, iaurt. Citesc, culmea, cărți de bucate, și chiar gătesc, dar nu se ating de produsul finit!

Citeste si:  Despre depresie cu o depresivă

Efectele asupra organismului sunt devastatoare! Printre ele se numără : scăderea semnificativă in greutate (bineințeles), obsesia asupra formei corpului și greutății, căderea părului, piele uscată, unghii casante, furnicături în extremități – mâini și picioare, amețeală, leșin,  palpitații – ritm cardiac neregulat, greutăți in memorare, constipație, dureri de stomac, dispariția ciclului menstrual la femei, încetarea dezvoltarii fizice la copii si adolescenti – creșterea în înălțime este stopată, tensiune mică, anemie, dislipidemie.

Sună înfiorător, nu credeți? Vă veți bucura să aflați că există și în România un centru specializat, unde se poate oferi ajutor specializat în astfel de cazuri. Există un site de unde puteți culege mult mai multe informații, iar acolo, ghiduri ce pot fi descărcate de cei ce au nevoie de ajutor, fie pentru a-l folosi, fie pentru a-l oferi!

O zi cât mai frumoasă vă doresc! Mâncați sănătos, că e caldură mare afară, și aveți nevoie!

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Luciana Corlan

Sunt Lucianna. Viitor traducător și cinefil tot mai înrăit. Mă puteți citi și pe Lucianna.Daca iti plac articolele mele aboneaza-te la  RSS Feed-ul Blog Event !|

2 thoughts on “Anorexia – Când te lași înșelată de propriile aparențe

  • august 3, 2012 at 3:10 pm
    Permalink

    Problema este ca am ajuns sa triam intr-o sociatate din ce in ce mai superficiala, mai bolnava si mai condusa de imagine, in general falsa, contrafacuta, photoshopata, modificata, astfel incat sa ne determine sa ne dorim sa ne schimbam, sa ne metamorfozam din oameni in bunuri de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *