Despre moda cu bufniţa

Le vedem peste tot prin magazine: ca pandantive, ca cercei, imprimate pe eşarfe. Şi asta de câţiva ani. Şi chiar jucării de pluş. Nu putem să nu ne intrebăm de ce şi mai ales de unde a pornit totul.

Totul a început demult, prin 1971, când a apărut primul val al acestei mode odată cu mascota bufniţă a U.S. Forest Service. Apoi în 1977 bufniţa din macramé devine un decor pentru casă must-have. În 2001, după filmul cu Harry Potter şi bufniţa sa Hedwig, se pare că a reînceput această modă.

Pe întreg parcursul istoriei, omul a fost fascinat de bufniţă. Bufniţa ne duce înapoi cu gândul la zeita Atena, zeiţa înţelepciunii. Cu toţii ştim bufniţa ca simbol al înţelepciuni. Dar ea mai era în Grecia şi Roma antică şi un simbol al averii şi statutului social. În plus, în cultura antică egipteană era un simbol al protecţiei morţilor şi al celor care treceau prin lumea de dincolo. De asemenea, de mii de ani bufniţa este asociată cu lumea spirituală. Fiind o creatură a nopţii, bufniţă este asociată datorită atmosferei întunecate cu magia, misterul şi cu înţelepciunea de demult.

De ce plac atât de mult? Pe blogurile de modă circulă ideea cum că bufniţele sunt atât de versatile: pot să te sperie, pot fi serioase, pot fi simpatice. Alţi bloggeri spun că e vorba de o revenire a modei din 1970, în general, şi care include bufniţele, printre altele, adică elemente ale stilului hipster/indie.

Citeste si:  Care sunt cele mai asteptate filme ale anului 2019?

Nu e vorba de revenirea bufnitei doar în materie de modă ci şi în materie de decoraţiuni interioare. Nostalgie a trecutului? Poate doar apreciere a acestor animale simpatice, glumesc bloggerii.

Să nu uităm că bufniţele apar şi în filme, spre exemplu scena care deschide Blade Runner începe cu un dialog:

“Îţi place bufniţa noastră?”
“Este artificială?”
“Bineînţeles.”
“Trebuie să fie scumpă.”
“Foarte.”

Iar licărul din privirea personajului Rachael este împărtăşit de acela al privirii bufniţei.

Inclusiv în opera unor pictori precum Remedios Varo bufniţele ocupă un loc central.

Bufniţele sunt şi în modă pentru că sunt cool!

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Ana Irina

Colaborator Blogevent din 1 octombrie 2013. Scriu articole pentru Bibliocarti.com, Cooltrends.ro si nu numai. Am mai colaborat cu articole pe site-ul Efemeride. Din 2009 scriu pentru sectiunea Actualitatea Freud pentru site-ul AROPA. Din august 2014 iubitoare de haiku.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *