Cum să te vindeci cu o poveste, Paula Santagostino

“Viaţa este un basm. Scapă cine moare.” spune un aforism de Victor Slav. “Basmul este oglindirea vieţii în moduri fabuloase.” scrie, mai “realist”, George Călinescu. Pentru că între basm şi viaţa reală se pot stabili multe paralele. Ştim cu toţii simbolurile încercărilor prin care trece un erou în basme. De multe ori comparăm viaţa cu o încercare, o vedem plină de obstacole.

Psihoterapeuta Paula Santagostino îşi îndeamnă pacienţii să scrie propriul basm pe care apoi să-l analizeze în funcţie de personajele şi întâmplările alese.

Freud spunea că a scrie e o sublimare, şi e şi asta o cale către inconştient, către vise; când scriem o poveste e ca şi cum am visa cu ochii deschişi.

Se merge pe ideea de structură a basmului pe următoarele momente: prezentarea problemei, criza, soluţia. Şi se mai merge pe ideea pe ideea de “problem-solving”: terapeuta îndeamnă pacienţii ca pe parcursul creării basmului să găsească soluţii pentru personaje, pentru ca acestea să iasă dintr-o anumită situaţie, eventual să intervină ajutoare etc. Problemele şi soluţiile au legătură cu viaţa reală a pacientului, personajele vor fi interpretate etc.

Ana Irina

Colaborator Blogevent din 1 octombrie 2013. Scriu articole pentru Bibliocarti.com, Cooltrends.ro si nu numai. Am mai colaborat cu articole pe site-ul Efemeride. Din 2009 scriu pentru sectiunea Actualitatea Freud pentru site-ul AROPA. Din august 2014 iubitoare de haiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *