Moartea unui om e o tragedie

quote-the-death-of-one-man-is-a-tragedy-the-death-of-millions-is-a-statistic-joseph-stalin-176318Moartea unui om e o tragedie; moartea unui milion de oameni o statistica. Aceste cuvinte ii sunt atribuite lui Stalin.

Desigur ca am observat cu totii cum pentru anunturi umanitare in urma unor calamitati naturale precum cutremure ne este prezentat un singur caz al unei singure persoane si astfel ne emotioneaza mai mult tragedia decat daca ni s-ar prezenta cazul unei natiuni intregi.

De ce ar fi totusi asa, din moment ce fiecare viata este valoroasa? Pentru ca, spun psihologii, totul se datoreaza unor mecanisme de autoaparare emotionala. Sa ne pese de un milion de persoane ar insemna sa ne prabusim emotional. In psihologie fenomenul se numeste colapsul compasiunii. La vederea unui numar mare de victime, volumul emotiilor am putea spune este dat pe incet pentru a nu fi coplesiti.

Astfel putem explica de ce adesea ascultam indiferenti enumerarea razboaielor si a victimelor lor in cadrul orelor de istorie, de ce privim fara sa fim afectati scene de razboi in timpul unor filme insa ne impresioneaza soarta unor personaje principale. Sau ne impresioneaza cazul unor personaje din romane precum acela intitulat “Se numea Sarah” de Tatiana de Rosnay.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Ana Irina

Colaborator Blogevent din 1 octombrie 2013. Scriu articole pentru Bibliocarti.com, Cooltrends.ro si nu numai. Am mai colaborat cu articole pe site-ul Efemeride. Din 2009 scriu pentru sectiunea Actualitatea Freud pentru site-ul AROPA. Din august 2014 iubitoare de haiku.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *