Stresul saboteaza autocontrolul

O intalnire de afaceri provocatoare sau o interactiune cu un client suparat de la locul de munca, poate determina faptul daca alegem sa consumam cu un baton de ciocolata in plus la masa de pranz. Intr-un studiu recent publicat, oamenii de stiinta au plasat voluntari intr-un scenariu similar cu alegerea alimentelor, in ideea de a analiza modul in care stresul poate modifica capacitatea de auto-control a creierului, atunci cand ne confruntam cu o alegere.

Autorul principal al studiului, Silvia Maier, de la Universitatea Zurich, a declarat ca “descoperirile noastre ofera un pas important catre intelegerea interactiunilor dintre stres si autocontrol in creierul uman, analizand efectele stresului care actioneaza prin mai multe cai neuronale. Abilitatile de auto-control sunt foarte sensibile la perturbatiile din aceasta retea neuronala, iar un autocontrol optim are nevoie de un echilibru mai precis in mai multe regiuni ale creierului.” Totodata, aceasta subliniaza ca este nevoie de mai multe studii asupra acestui subiect pentru a intelege pe deplin mecanismul implicat in aceasta actiune.

Studiul asupra stresului

Astfel, in cadrul studiului, 29 de participanti au fost supusi unui tratament cunoscut pentru ca nu induce stresul moderat, dupa care oamenii de stiinta le-au cerut voluntarilor sa aleaga intre doua optiuni alimentare. Alti 22 de participanti nu au fost supusi acestui tratament, insa au fost analizati de catre cercetatori in timp ce tineau mana timp de trei minute intr-un lighean cu apa cu gheata, dupa care au fost rugati sa aleaga intre optiunile alimentare.

Citeste si:  Termoșemineul – povești spuse la gura unei sobe moderne!

Toti participantii studiului se aflau intr-un efort de a mentine un stil de viata sanatos, astfel ca studiul a implicat confruntarea participantilor cu un consum a alimentelor nesanatoase dar gustoase, si un consum de produse sanatoase dar mai putin gustoase. Astfel, cercetatorii au descoperit ca voluntarii care au fost supusi tratamentului cu apa cu gheata au fost mai predispusi sa consume mancare nesanatoasa, comparativ cu grupul de participanti care nu au fost stresati.

In urma studiului realizat, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca si anumite nivele moderate de stres pot afecta capacitatea de autocontrol a oamenilor.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *