Alcoolul – cauza de deces

La nivel global, alcoolul este motivul care duce la decesul milioane de oameni si creste riscul consumatorilor de dezvoltare a unor boli grave. La nivel global, Europa este regiunea cu cel mai inalt grad de consum de alcool, cu unele tari in care rata de consum este deosebit de ridicata.

Romania se afla pe locul al cincilea in topul tarilor din lume cu un nivel ridicat al consumului de alcool, tara noastra fiind depasita doar de Belarus care este pe primul loc al clasamentului, fiind urmata de Republica Moldova, Lituania si Rusia. Numarul deceselor cauzate de consumul de alcool (vezi servicii funerare sector 3) se ridica la circa 9% din numarul total al mortilor inregistrate pe teritoriul tarii. De asemenea, cifrele arata o situatie ingrijoratoare privind consumul de alcool in randul adolescentilor si minorilor, existand un procent de peste 37% dintre tinerii intre 13-19 ani care marturisesc ca au consumat baturi alcoolice.In Belarus, se consuma cea mai mare cantitate de alcool pe cap de locuitor – circa 17,5 litri de alcool. Si numarul deceselor cauzate de alcool este cel mai ridicat din lume in Belarus, estimat la circa 35% din totalul deceselor inregistrate pe teritoriul tarii.

La nivel mondial, unul din 25 de decese este provocat de consumul de alcool, consumul mediu situandu-sein jurul valorii de 12 unitati (o unitate este echivalenta cu 10 ml de alcool pur) pe saptamana, dar aceasta valoare ajunge in Europa la 21,5. Desi exista cateva aspecte benefice ale consumului moderat de alcool asupra maladiilor cardiovasculare, acestea sunt cu mult depasite de efectele negative ale alcoolului.Cantitatile de alcool consumate pe glob variaza de la o tara la alta, iar cercetatorii au declarat ca cele mai multe dintre persoanele adulte – 45% dintre barbati si 66% dintre femei – se abtin sa consume alcool, in cea mai mare parte a vietii lor.

Citeste si:  Arta tatuajelor

De asemenea, numarul mortilor  inregistrate in randul barbatilor a fost mai mare decat cel observat in randul femeilor, cu toate ca a inceput sa se observe o crestere a consumului de alcool in randul femeilor. Statisticile arata ca circa 25% din numarul total de decese la nivel mondial, inregistrate in randul tinerilor de 20-39 de ani, sunt asociate consumului de alcool. (vezi servicii funerare sector 5)

Pe langa pericolul dezvoltarii dependentei, alcoolul poate favoriza aparitia a peste 200 de boli cronice  si infectioase. Printre acestea se numara o varietate de tipuri de cancer si ciroza, respectiv pneumonia sau tuberculoza. Circa 38,3% din populatia lumii este consumatoare de alcool, un individ consumand, in medie, circa 17 litri de alcool pur in fiecare an.

Pe cat de periculos este consumul exceisv de alcool, pe atat de periculos este insa si renuntarea brusca de a mai consuma. Renuntarea brusca poate induce starea de sevraj, consumatorul putand suferi convulsii fatale. Aceste crize pot fi deosebit de periculoase, consumatorul riscand sa se sufoce inhaland prin trahee mancarea care vine din stomac sau se poate dezechilibra si lovi la cap.

Acoolul este toxic pentru organism si cauzeaza modificari ale metabolismului si ale sistemului nervos central. In cazul alcoolicilor, corpul se adapteaza la mediu, ceea ce inseamna ca abstinenta poate deveni periculoasa.Atunci cand un alcoolic se abtine de la baut intraintr-o stare de hiperexcitatie din cauza faptului ca alcoolul in sine poate fi un sedativ, iar atunci cand se opreste, efectele pot fi inverse. In plus, atunci cand cineva renunta brusc la consumul alcoolului poate suferi aritmii cardiace si renale sau disfunctii hepatice. In concluzie, este posibil ca o persoana care renunta brusc la alcool sa moara din aceasta cauza, insa aceste cazuri sunt rare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *