4K sau Full HD? Cum imi aleg televizorul?

Sosirea pe piata a televizoarelor Smart, performante, a schimbat radical industria video. Notiunea de rezolutie si-a facut aparitia pe piata si daca aceasta caracteristica era clara inca de la debuturile sale, nu mai este cazul in ziua de azi. Full Hd sau 4K UHD? Pentru cine si de ce, va spunem totul in cele ce urmeaza.

Full HD, 1080p, deja depasit?

Chiar la inceput, ecranele televizoarelor beneficiau de o rezolutie de 1280X720 de pixeli (HD Ready, HDTV 720P), dar au fost rapid detronate de o rezolutie superioara 1920X 1080 pixeli ( Full HD, HDTV 1080p) care oferea o calitate superioara, facandu-le perfect adaptate pentru programe TV HD, pentru Blu-Ray dar si pentru a saptea generatie de console de jocuri PS3, XBOX 360.

Un ecran Full HD de 80cm poseda o densitate de pixeli de 68ppi si daca in 2007 era sinonim cu varful tehnologiei, nu mai este cazul in ziua de azi. In realitate, marimea ecranului televizoarelor noastre a crescut atat de mult si atat de rapid dar rezolutia a ramas aceeasi, 1920X1080 ducand la o densitate a pixelilor de doar 34ppi pentru un ecran de 165cm de exemplu. Facand o comparatie, toate telefoanele inteligente si tabletele existente pe piata au o densitate a pixelilor de minim 400ppi.

4K Ultra HD, noul standard?

Daca esti pasionat de tot ce tine de tehnologie si vrei sa tii pasul, daca esti in cautarea unei diagonale generoase, de 120cm de exemplu, ai putea cumpara un televizor Blu-Ray 4K Ultra HD. Pentru unii, 4K Ultra HD a devenit o necesitate. Gratie unei definitii de 3840X2160, drept urmare a unui numar de pixeli de patru ori mai mare decat in cazul unui televizor Full HD, poti profita de imagini excelente, de o calitate superioara.

Citeste si:  Cum ne-a schimbat tehnologia vietile

Chiar daca televizoarele 4K nu au invadat inca toate locuintele, exista din ce in ce mai mult continut 4K in salile de cinema si in ceea ce priveste serialele – Netflix, Blu-Ray 4K. Utilizatorul poate viziona clipuri sau continut 4K direct de pe YouTube sau Dailymotion. Aceste televizoare sunt dotate in egala masura cu tehnologii de upscaling care permit transformarea continutului 1080p in 2160p. Chiar daca rezultatul nu este un verutabil 4K UHD, efectul ramane apreciabil si imaginile astfel create beneficiaza de o claritate mai mare.

Alegerea tehnologiei LCD/LED/QLED/OLED este primordiala mai ales daca optezi pentru un model care suporta HDR. In plus va trebui sa alegi un indice de fluiditate adaptat nevoilor tale. Nu iti va mai ramane decat sa te echipezi cu cabluri HDMI (High Speed sau Premium High Speed).

Viitorul apartine rezolutiei 8K?

La ora la care 4K incepe sa fie adoptata de din ce in ce mai multe locuinte (Tv si continut), unii producatori nu ezista sa anunte televizoare 8K cum este si cazul celor de la Sharp cu modelul sau Aquos 8K de 178cm. Chiar daca rezolutia de 7680X4320 de pixeli este impresionanta, avem dreptul sa ne intrebam cu privire la utilitatea sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *