Cum sa depasesti teama de a vorbi in public

Numeroase sunt persoanele care se tem sa vorbeasca in public insa, urmand cateva sfaturi si cu putina ambitie, rabdare si determinare se poate depasi cu usurinta aceasta teama. Sa nu mai vorbim despre incredere in propriile forte.

Teama de a vorbi in public, cunoscuta in egala masura drept glosofobie este una din cele mai curente fobii. Daca atunci cand te afli in fata unui public si simti ca paralizezi in cateva secunde, nu mai poti scoate niciun cuvant, atunci si tu suferi de glosofobie. Insa cum am putea depasi aceasta teama?

Care sunt simptomele glosofobiei?

 • transpiratie;
 • tremuratul mainilor si al vocii;
 • cresterea frecventei cardiace;
 • respiratie sacadata;
 • dureri de stomac;
 • greturi;
 • viteza excesiva la vorbire;
 • blocaj total, spiritul se goleste;

Sunt persoane care compara aceasta reactie cu muscatura unui sarpe. Ca atunci cand o persoana incepe sa simta ca, corpul sau are tendinta sa paralizeze din cauza unei muscaturi.

Care sunt cauzele acestei glosofobii?

 • nesiguranta;
 • experiente traumatizante legate de luarea cuvantului in public;
 • teama de respingere ;
 • slaba stima de sine ;

Cum poti depasi aceasta teama de a vorbi in public?

Depasirea acestei frici de a vorbi in public este un lucru individual. Chiar daca primesti ajutorul din partea membrilor familiei si a cunostintelor pentru a depasi aceasta teama, inseamna ca esti singura persoana in masura sa schimbi aceasta situatie.

Citeste si:  Nu ştiaţi că...

Pregateste-te. Cunoasterea unui subiect in profunzime este un lucru indispensabil pentru ca un discurs sa se poate desfasura in cele mai bune conditii. Nimeni nu cunoaste mai bine subiectul decat oratorul. Nici macar publicul. Drept urmare, cu cat subiectul este mai bine stapanit, cu atat sunt mai mari sanse de reusita.

Pe de alta parte, este in egala masura important sa cunosti publicului caruia i te adresezi, caruia i se adreseaza discursul tau, de a gandi ca el si sa pregatesti raspunsuri la eventualele intrebari adresate. Cu cat cunoastem mai bine publicul, cu atat ne este mai usor sa interactionam cu el.

Practica. O tehnica buna pentru a depasi teama de a vorbi in public consta in a repeta discursul de mai multe ori inainte de prezentarea oficiala. In plus, cu ajutorul unei oglinzi, aceasta tehnica ar putea fi extrem de utila pentru a imbunatati luarea cuvantului in fata publicului.

Respira profund. Practicarea unor exercitii de respiratie va fi de mare ajutor pentru a pastra controlul asupra corpului si spiritului la inceputul unei interventii publice. Exercitiile de meditatie pot face in egala masura parte din rutina cotodiana pentru a trata anxietatea.

Atentie la limbajul corporal. Adoptarea unei pozitii corecte care iti da incredere in tine si in fortele tale pentru a vorbi este cea care face diferenta pentru a te exprima cat mai usor in public. Spre exemplu, relaxarea umerilor, deplasarea pe scena sau in apropierea publicului ii va oferi un mai mare sentiment de securitate locutorului.

Citeste si:  Cum sa-ti faci copilul sa te asculte

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *