Despre fotografie/fotografi (partea a II-a).

Dacă te-am făcut curios în prima parte a seriei, în partea de azi parcurgem punctele …

21. Scapă de cureaua de purtare la gât şi ia-ţi una de purtare la mână.
Depinde de fiecare; dacă te deranjează prea mult să-ţi ţii aparatul la gât (şi da, poate fi deranjant dacă te deplasezi mult şi ai şi un aparat greu), e recomandabil. Îţi oferă mobilitate şi confort, pentru că mâna echilibrează altfel greutatea aparatului. Deocamdată, eu personal înfăşor cureaua de gât pe încheietura mâinii, dar pe viitor s-ar putea să schimb procedeul/tehnica.

22. Apropie-te când faci fotografiile, de cele mai multe ori vor ieşi mai bine.
Recte, vezi macro/close-up. Apropiindu-te de subiect creezi o conexiune pe care n-o poţi avea când lucrezi cu obiectivul de 300mm deschis la focală maximă (spre exemplu la portrete, unde poţi încadra la fel şi la focală mică şi la focală mare).

23. Integrează-te în scenă când faci o fotografie, nu fi un simplu privitor.
Dacă faci fotografia şi ţi-ai suit fundu’n maşină şi tuleo! acasă, n-ai făcut nimic. Stai 10 secunde după ce faci fotografia, trage aer în piept şi mulţumeşte că ai prins timpul în loc.

24. Realizând o fotografie din poziţia ghemuit, de cele mai multe ori va arăta mai interesant.
După cum spuneam, perspective diferite. Mai multe şi mai vechi, aici.

25. Fă-ţi mai puţine griji vis-a-vis de aspectele tehnice şi axează-te mai mult pe aspectele compoziţionale ale fotografiei.
Cu alte cuvinte, învaţă noţiunile de bază, fără de care nu ai înţelege fotografia; nu îţi complica existenţa ca fotograf cu noţiuni care ţin de teste de studio ale aparatelor, spre exemplu. Lasă-i pe testeri să fie testeri, tu fii fotograf!

26. Acoperă toate logo-urile de pe aparat cu bandă neagră – va scade atenţia pe care o atragi asupra ta.
Cu alte cuvinte, mucles! Mergi precum cameleonul, mai ales în zone unde ţăranul de oraş se uită la tine ca la calendar încercând să înţeleagă ce se-ntâmplă.

27. Când lucrezi în lumină naturală pe timp de zi, mereu foloseşte subexpunerea cu 2/3.
Într-adevăr ajută pentru că lumina naturală, concentrată şi puternică, tinde să ardă subiectele. E de ţinut minte pentru cei ce lucrează outdoor.

28. Cu cât faci mai multe fotografii, cu atât devii mai bun.
Elementary, my dear Watson! Practice makes perfect, cum s-ar spune în limba din care am tradus lista.

29. Nu-ţi fie teamă să faci mai multe fotografii ale aceleiaşi scene, la diferite expuneri, unghiuri sau diafragme.
Experimentează şi vei avea numai de câştigat! Că tot suntem aici, vezi şi partea cu HDR-ul..

30. Fă-ţi publice doar cele mai bune fotografii.
Mnoh! Cu mici excepţii, precum forumurile de specialitate, unde poţi primi sfaturi legate de cum să repari/eviţi bulelile pe care le dai în fotografie. Să fim serioşi, nimeni nu s-a născut învăţat sau perfect; errare humanum est.

31. Un point-and-shoot e tot o cameră foto.
Corect! Deşi personal când spun fotografie spun automat dSLR. Nu discriminez, atenţie! Ca privitor, îmi poţi impresiona ochii de privitor şi cu un point-and-shoot sau un compact, depinde doar de tine ca fotograf.

32. Alătură-te unui forum online de fotografie.
Da, în condiţiile de la punctul 8. Punct.

33. Critică munca altora.
D’accord, dacă e vorba de critici constructive şi fondate pe adevăr; dacă te apuci de criticat la modul de trolling, lasă-te de meserie şi get a life!

34. Gândeşte înainte să declanşezi.
E nevoie; ia-ţi cinci secunde să calculezi încadrarea şi compoziţia; ia-ţi 10 secunde ca sa realizezi ce vrei să faci cu fotografia respectivă, ce vrei să spui prin ea. Evident, unde se poate, pentru că la meciuri de fotbal nu poţi calcula compoziţie de peisaj sau portretistică. Doooh!

35. O fotografie bună nu are nevoie de explicaţii (deşi informaţiile suplimentare constituie deseori un plus).
De cele mai multe ori, aşa şi este; dar dacă ţi se cer informaţii suplimentare, fii mereu gata să le oferi. De la locul unde a fost realizată fotografia până la tehnica utilizată, fii mereu pregătit.

36. Alcoolul şi fotografia nu se combină bine împreună.
Mai ai nevoie de explicaţii?!

37. Inspiră-te de la alţi fotografi, dar niciodată nu-i venera.
Făcând asta, s-ar putea să ajungi în stadiul în care vei încerca exclusiv să copii stilul respectivului şi-ţi pierzi individualitatea fotografică. NErecomandabil!

38. Granulaţia e frumoasă.
Da, în combinaţie cu Sepia sau BW; amplifică senzaţii de privitor precum cea de fotografie veche peste care timpul şi-a pus patina trecerii.

39. Scapă de rucsacul foto şi ia-ţi unul de curier. Va uşura transportul aparatului şi obiectivelor.
De la caz la caz; personal prefer un rucsac bine făcut, pentru că distribuie greutatea în mod egal la purtare.

40. Simplicitatea e cheia.
Uneori; alteori, poţi pune pe masă o scrumieră, un pahar pe jumătate plin cu vin, un telefon, o cheie, un lanţişor, un medalion, o verighetă, o carte, o lupă, un stilou, un cablu USB şi o brichetă şi tot va ieşi o fotografie bună.

Citeste si:  Anvelope vara vs anvelope iarna

Până la episodul următor, vă doresc sharpness cât mai ridicat!

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *