Bântuind online-ul autohton, am găsit un eveniment care se adresează practicanţilor artelor vizuale, de la fotografie la grafică în Photoshop/Illustrator, gravuri, pictură şi simple “mâzgăleli”, intitulat Papergirl. Proiect care se desfăşoară anual în mai multe ţări şi oraşe şi a fost iniţiat, în anul 2006, de Aisha Ronniger. Pentru detalii suplimentare legate de Papergirl, website-ul oficial este aici (în limba germană, ce-i drept).
Revenind la România, proiectul Papergirl are pagina oficială aici; pagină unde este prezentat conceptul care stă la baza proiectului, şi-anume:
- Strângerea lucrărilor
Contribuţiile artiştilor sunt trimise prin poştă sau sunt aduse personal şi sunt mai apoi incluse în rolele cu lucrări. Nu există limitări în ceea ce priveşte formatul, subiectul sau cantitatea lucrărilor trimise, prin urmare, rolele vor conţine lucrări originale, printuri si fotografii deopotrivă. Fiecare rolă va avea 10 lucrări diferite, adică fiecare rolă va oferi o combinaţie unică de lucrări de artă. Reproducerea lor nu va constitui ocupaţia noastră, prin urmare, lucrările vor fi trimise în forma lor finală.
- Expoziţia
Înainte ca rolele de artă să fie distribuite, în august, toate lucrările strânse pot fi văzute într-o expoziţie ce durează două săptămâni. O lucrare reprezentativă a fiecărui artist va fi expusă pe perete. Alături de lucrarea expusă, celelalte lucrări ale artistului vor putea fi rasfoite de public pentru a avea o imagine completă asupra artistului. La fel ca în stradă, lucrările vor fi liber expuse pentru public. Ele pot fi privite, răsfoite dar nu şi cumpărate! Toate lucrările strânse vor fi distribuite în stradă la finalul expoziţiei.
- Distribuţia
Cu toţii, „papergirls” şi „paperboys” se întâlnesc într-o zi prestabilită, pentru a distribui rolele cu lucrări de artă prin oraş. Toată lumea este invitată la acest eveniment, indiferent dacă a contribuit sau nu cu vreo lucrare de artă, fie că este un prieten sau un coleg sau pur şi simplu o cunoştinţă venită în vizită!
Acest eveniment este punctul culminant al proiectului prin faptul că aduce împreună oameni care au lucrat la proiect, oameni care au trimis o lucrare gata-făcută, prieteni, colegi, vecini, etc. Toţi cei care participă se vor plimba prin oraş cu bicicletele, aruncând trecătorilor câte o rolă cu lucrări de artă, în mod aleator. Împărţind rolele de pe bicicletă ne asigurăm de lipsa stereotipurilor în alegerea destinatarilor.
Ideea este aceea de a aduce arta către public într-un alt fel decât normal; de a surprinde oamenii şi de a-i aduce în contact cu arta în viaţa lor de zi cu zi.
Printre oraşele în care va avea loc ediţia 2012 a evenimentului se numără şi Constanţa, aşa că iată minimum minimorum de detalii pe care cei interesaţi trebuie să le cunoască:
– data limită de înscriere a lucrărilor este 20 august;
– punctele de livrare a lucrărilor sunt librăriile Cărtureşti (City Park Mall, B-dul. Al. Lăpuşneanu, Nr. 116, parter) şi Prăvălia cu Cărţi (Str. Ştefan cel Mare nr 31);
– expoziţia cu lucrările participante va avea loc, timp de două săptămâni, în librăria Cărtureşti din Constanţa;
– lucrările pot fi livrate personal de către cei ce locuiesc/ajung prin Constanţa sau prin poştă de către cei ce nu pot ajunge personal la punctele de livrare (ergo proiectul nu este adresat exclusiv constănţenilor);
– îţi poţi semna lucrarea şi te poţi înscrie pe lista celor ce vor bântui prin oraş la modul „în şir indian”.
Din păcate, la ediţia de Constanţa nu există sponsori, aşa că fiecare participant se ocupă personal de print-uri. Dar, cum mai e timp până la data limită, poate se găseşte o organizaţie/agenţie/companie interesată de sponsorizare şi susţinerea unui proiect local de bun augur.
Constănţenii interesaţi de susţinere/participare pot accesa blogul oficial al evenimentului, unde se găsesc informaţii suplimentare. Dacă aveţi cu ce, constănţenilor dar nu numai, vă sugerez să participaţi la proiect; pentru că România are nevoie, printre altele, şi de promovarea artelor vizuale. Şi dacă poţi face un lucru, oricât de mic, sigur este bine primit şi apreciat.
A propos, constănţenilor, (sper să) ne vedem la expoziţie şi pe stradă, la împărţitul rolelor după ce se va încheia expoziţia!
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.