Evenimente stresante- cum ii poti ajuta pe adolescenti?

Adolescentii zilelor noastre se comporta cel mai adesea ca si cum ar fi nevulnerabili. Se pot preface sau ca nu sunt afectati sau nu ii intereseaza anumite evenimente din viata lor pentru a arata ca sunt « cool » si ca nu ii afecteza deloc ceea ce se intampla.

Doliu si pierdere. Doliul este cel mai adesea insotit de o stare de soc, de negare, de manie si de apatie dar si de tristete sau de confuzie. Este o reactie normala la orice pierdere importanta. Dar adolescentii ar trebui sa stie ca aceasta perioada nu este una permanenta si ca omenii reusesc sa treaca cu demnitate peste aceasta perioada.

Vorbeste cu adolescentul tau despre doliu pentru a putea sa inteleaga si sa isi accepte propriile ganduri si snetimente, sa inteleaga ca doliul are un sfarsit si ca pot trece peste asta.

Manie si razbunare. Ca raspuns a unor evenimente stresante, dar si a unor acte de terorism sau de razboi, adolescentii pot sa simta anumite sentimente de manie si sa aiba o dorinta de razbunare. Aceste emotii apar cele mai adesea atunci cand se simt amenintati. Poti incerca insa sa « deviezi » conversatia asupra unor sentimente mai profunde. Spuneti-le cum va simtiti si voi la randul vostru si discuta cu ei optiuni cu caracter poziiv care ar putea inlocui dorinta de razbunare.

Citeste si:  Acum este momentul sa fii indraznet!

Mentine rutina familiala.  Cel mai bine ar fi sa incercati sa va mentineti obiceiurile, rutina de zi cu zi, mai ales in ceea ce priveste somnul de seara, luarea mesei si activitatile extracuriculare. Nu va prefaceti insa ca nu s-a intamplat nimic. Faceti-va timp sa vorbiti despre situatiile neplacute sau stresante in familie si luati decizii pozitive.

Luarea de decizii. Daca adolescentii sunt foarte bulversati din cauza anumitor evenimente, cel mai bine ar fi sa le explicati ca nu este cel mai bun moment pentru a lua unele decizii importante. Adolescentii trebuie sa fie incurajati in acest caz sa stea sa reflecteze mai mult. De asemenea, ii va ajuta foarte mult daca va dati seama cum reactioneza acestia in fata prietenilor lor.

Este foarte important sa vorbiti cu adolescentii despre problemele prin care trec pentru ca acestia sa le inteleaga mai bine. Vor dobandi astfel increderea necesara pentru a putea face fata propriilor emotii daca le aratati si voi la randul vostru emotiile voaste. Mai ales daca sunt sincere si daca le traiti sanatos.

Adolescentii in stare de vulnerabilitate. Evenimentele stresante din viata adolescentilor si un climat stresant unde persista incertitudinea si nelinistea, sunt lucruri ce pot sa aiba consecinte mai mari sau mai grave asupra adolescentilor care se afla intr-o situatie de vulnerabilitate. De exemplu, cei care sunt victimele intidimidarii din partea colegilor sau care trec printr-o ruptura familiala mai dificila, sunt victimele unei violente sau abuz, nu trec deloc bine prin aceste situatii. Deci anumiti adolescenti se pot trezi ca unele probleme ale sanatatii lor mentale se agraveaza, dar si comportamentul lor, purand ajunge pana la tentative de sinucidere.

Citeste si:  Analiza. De ce devin jocurile de noroc o adevarata dependenta si cum se poate administra aceasta dependenta?

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *