În acest articol voi încerca să răspund la întrebarea “De ce nu are success vloggingul în România?”. Dacă la blogging stam foarte bine, se pare că la vlogging lucrurile nu sunt asa de bune precum par. Să vă spun, înainte de asta, că din punctul meu de vedere singurele vlogguri care au success la noi sunt cele umoristice. De ce nu are success vloggingul în România şi de ce #MiSePareCorect sa fie aşa va voi spune în randurile urmatoare:
1. Mie-mi place sa citesc articole si nu să ascult. Un articol lung poate fi citit în diagonală, eventual să-i vezi ideile principale, fară sa-l citeşti în întregime. Dacă văd un clip pe Youtube de 10 minute, prima reactie este sa-l închid. NU am răbdare!
2. Dacă vreau să văd/aud niste oameni, dau drumul la tv. Şi cred că aici este cheia: mulţi oameni inca se mai uita la tv. Din acest motiv oamenii cât de cât talentaţi îs angajaţi de televiziuni.
3. Nu mi-aş dori sa vad analize de filme, spectacole de teatru ori carti pe Youtube. Da, vreausa le citesc, dar nu să aud acea analiză. Am o amică bloggerită care face asta (analizeaza cartile), nu dă rau pesticla (aşa se zice si pe Youtube, nu?), dar obiectiv vorbind, analizele alea ar fi mult mai misto în scris.
4. Să vă zic de Sector 7 care s-a dus la Prima? Visul multor vloggeri este să apară la TV. TV-uleste, încă, un vis pentru romani. E un adevar. Pana si Chinezu, mare blogger, a acceptat oferta de a avea emisiune la tv si se mandreste enorm cu asta (si fară nicio urma de ironie, bravo lui).
5. Vloggurile au succes in engleză. Nu mă întrebaţi de ce, dar clipurile bune, fie că vorbim de umor, de tuturiale sau de analize (mini-documentare), sunt în engleză. Limba romanaeste, după mine, un handicap mult mai mare în vlogging decat este în blogging.
Din punctul MEU de vedere, romanii ar trebui sa se concentreze pe vloggingul de umor, dar si pe tuturiale, asa numitele HOW TO … CLIPS. Eu, unul, mi-aş dori să mi se explice ÎN LIMBA MEA anumite lucruri care mi-ar putea fi utile. Aici e loc de mai bine.
E drept, nu mă uit la clipuri Youtube de analize ale unor filme, spectacole ori carti. Prefer textul, pe care-l pot parcurge în intregime ori în diagonală. Pana si interviurile le prefer în scris, chiar si atunci cand ele au fost luate video. O transcriere pe mine mă ajută.
În final, trebuiesa mă prezint: Emil Călinescu sunt, blogger. Scriu, concomitent, pe http://emilcalinescu.eu, http://minunat.eu şi http://emilstudentulminune.wordpress.com.
Mă tenteaza serios sa mă apuc si de vlogging. Singura mea dilema este daca am sau nu umor pentru asa ceva. Vloggingul în România se bazeaza pe umor si asta trebuie sa ramana în continuare.
Salutari Blogosferice (cu B) tuturor si astept si parerile voastre legate de tema acestui articol, vloggingul în România.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.
Emil a scris de pe tabletă postul ăsta?
Pentru că aceeași problemă o am și eu când încerc să spun spații între cuvinte.
Sper ca pe viitor vloggingul o sa fie mult mai cautat decat in ziua de azi!
Nu-mi spune, textul arata si mai rau, am luat fiecare cuvant in parte la "despartit".
Sa speram!