Prima dată l-am văzut într-un parc din Chişinău, prin toamna lui 2012. Era acolo un joc mare de şah, cu jucători şi privitori. M-am simţit imediat ca într-o poveste; mi-am amintit de jocul de şah din “Alice în Ţara Minunilor”. Altă dată l-am văzut doar în poze, aşezat într-o parte în faţa scărilor de dinaintea Facultăţii de Drept din Bucureşti. Ȋntr-o poză stătea părăsit, în alta cu jucători, cu toţii absorbiţi de gânduri.
Ȋncercând să aflu de pe net despre ce e vorba, dau de poze cu aranjamente cu astfel de jocuri de şah mari pentru grădină, dar şi de o explicaţie. Aflu că e vorba de un proiect – legat de table mare de şah din Chişinău – ce are ca scop promovarea jocului de şah pentru o petrecere de calitate a timpului liber.
Ȋntrebarea următoare e, desigur: dar să fie numai atât? Ce însemna jocul de şah în literatura victoriană? Aflu că e vorba de un motiv larg folosit de diverşi autori, nu numai de Lewis Carroll, ci şi de surorile Brontë, precum şi de Thomas Hardy. Jocul de şah funcţionează ca o metaforă pentru regulile ce trebuie respectate. Reguli ce limitează libertatea eroinelor din romane, atât în privinţa relaţiilor, ci şi a capacităţii lor de a fi competitive.
Jocul mare de şah, văzut în realitatea noastră de zi cu zi, înfrumuseţează această realitate. E ceva neaşteptat. Ne face, pe moment, să visăm la o lume de basm, la scene de ficţiune.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.