Lectiile pe care le putem invata de la Suedia

Suedia, tara care a refuzat sa se izoleze sau sa intre in carantina pentru a limita propagarea virusului Covid-19, a facut oare o alegere buna? Orice ar zice autoritatile, populatia inca este departe de imunitatea colectiva, conform unui studiu recent al directiei sanitare. Iata analiza unui model controvesat.

Suedia este un caz aparte in lupta contra Coronavirusului. Regatul scandinav nu s-a pus niciodata pe pauza, fata de alte tari ale globului. Scolile primare si gradinitele au ramas deschise. La fel si marea majoritatea a restauratelor sau a teraselor.

Autoritatile au apelat mai degraba la cetateni pentru a colabora. Pe langa sfaturile obisnuite pentru a sta departe unii de altii pentru a respecta distantarea sociala de doi metri, acestea au recomandat munca de acasa si sa evite grupurile mai mari de 50 de persoane. Pe strazi, foarte putine persoane poarta masca.

Iar in aceste zile, nu este vorba de a face cativa pasi inapoi, in timp ce restrictiile incep sa se ridice incet incet in Europa si in America de Nord. Iar lupta contra acestui virus este un maraton, conform primului ministru suedez.

Pe scurt, tara a luat masuri pe care le crede viabile pe termen lung deoarece se pare ca inca virusul nu este gata sa plece. In Suedia se pare ca va fi un al doilea val de imbolnaviri si ca Suedia va avea o imunitate ridicata pentru a face fata acestui nou val de imbolnaviri.

Citeste si:  Tratament revolutionar pentru bolnavii de diabet

Epidemiologule Anders Tegenell este de parere ca in jur de 40% dintre locuitorii din Stockholm care a fost centrul epidemiei vor fi imunizati contra epidemiei pana in iunie.

Ori, pana la sfarsitul lunii aprilie, doar 7,3 % din populatie a dezvoltat anti-corpi contra Covid-19, conform unui studiu facut de agentia de sanatate publica suedeza. O cifra care este mult mai mica decat s-a prevazut, dupa cum recunoaste si Tegnell.

Rezultatul este insa ingrijorator pentru presedinta Swedish Medical Association Heidi Stensmyren.

In orice caz, pariul pe care l-a facut Suedia a fost unul foarte riscant. Autoritatile suedeze neaga cum ca s-ar indrepta inspre imunitatea in masa, deci vorbesc din ce in ce mai mult despre asta. Dar doctorul Stensmyren spune ca strategia nu este una clara, insa. Chiar ea are dubii in ceea ce priveste aceasta strategie, fiind un principiu care nu ofera nicio garantie. Pentru a ajunge la asta, este nevoie de foarte multi oameni, si nu este cazul acestei tari.

Pentru a se ajunge la o imunitate colectiva majoritatea populatiei, intre 70 si 90% ar trebui sa fie imunizata contra maladiei. Dar pana la ora actuala nu se stie inca cat de protejata este o persoana care a contactat Covid-19.

Aceasta estimeaza ca decizia tarii de a nu intra in izolare sau pauza totala este una buna. Costul financiar ar fi fost mult prea mare. In plus, sanatatea mentala ar fi fost foarte afectata.

Citeste si:  Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii

Suedia este de parere ca daca trebuie sa invatam sa traim cu acest nou virus, trebuie sa tinem in viata sectoarele importante ale economiei, precum scolile.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *