Probabil vă întrebaţi ce este resuscitarea. Este un termen folosit pentru a descrie tratamentul de prim ajutor dat unei persoane a cărei inimă nu mai bate sau nu mai respiră. Este o procedură vitală în urgenţă, care poate înclina balanţa fragilă dintre viaţă şi moarte.
Sufocarea se poate datora intoxicaţiei cu fum, gaze toxice, dar şi corpilor străini blocaţi în gât sau trahee. În primele două cazuri, victima trebuie scoasă la aer curat şi începerea manevrei. În al doilea caz, este necesar să i se elibereze căile respiratorii fie manual, fie cu ajutorul manevrei Heimlich.
Personalul de la ambulanţă este echipat cu măşti pentru respiraţia artificială. Însă în cazul în care nu dispuneţi de o mască şi sunteţi nevoiţi să aplicaţi manevra pe o persoană ce se zbate între viaţă şi moarte, trebuie urmaţi anumiţi paşi şi anume:
- Bărbia pacientului inconştient se ridică uşor şi capul se pune, cu blândeţe, în extensie (adică pe spate). Această manevră va împiedica limba, care ar fi putut să cadă în spate să astupe căile respiratorii. Apoi, cel ce acordă primul ajutor va controla dacă pacientul şi-a reluat respiraţia. Dacă da, se va verifica dacă inima bate normal.
- Pentru a verifica dacă bate inima, se controlează pulsul carotidei, la nivelul gâtului. Acesta poate fi simtit în lateralul laringelui cu degetele arătăor şi mijlociu (policele – degetul mare – nu se foloseşte deoarece are puls propriu). În cazul în care se constată că nu este puls, se loveşte pieptul cu putere. Acest lucru poate porni o inimă oprită.
- Dacă pacientul nu are puls şi nu respiră, se suflă de două ori în cavitatea sa bucală aer. Pentru aceasta, se apucă nasul şi se strâng nările cu o mână, în timp ce cu policele de la cealaltă mână se deschide gura.
- Dacă aerul intră în plămâni, toracele se va extinde (umfla). Dacă nu există puls, se va face masajul cardiac (manevra de compresie cardiacă). Pentru această manevră se caută punctul cel mai de jos al peretelui costal, la mijlocul pieptului şi se pune dosul palmei la două degete mai sus, de acest loc, peste stern.
- Cu mâinile una peste alta, se fac 5 compresii pe stern. Ele trebuie să-l coboare cu 2,5-5 cm. Aceasta face ca inima să fie apăsată şi să împingă sângele în artere, făcându-l astfel să circule. După fiecare compresie, sângele din vene se scurge în inimă.
Dacă cel ce acordă primul ajutor este singur, el trebuie să aplice 15 compresii şi două inflaţii (pasul 3). Dacă există două persoane, se execută de o persoană o inflaţie la 5 compresii.
De ce avem nevoie cu toţii să ştim aceste manevre?
Este simplu. Deoarece la un moment dat, o viaţă poate depinde de noi.
Cursurile de prim ajutor se ţin atât la spitale, cât şi cu ajutorul organizaţiei Crucea Roşie.
[youtube id=”StML37BVBlQ” width=”600″ height=”350″]
Sursa informaţii: “Interiorul corpului uman”, editura Deagostini, 2010
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.
S-au schimbat un pic regulile, nu se face respiratie gura la gura, se face masaj cardiac cu un ritm de aproximativ 100 de compresii pe minut. La o resuscitare cu succes se poate intampla sa fie si 1-2 coaste rupte, depinzand de constitutia celui resuscitat. Si mai sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le reactualizezi.
La cursul de prim ajutor la care am participat asa ni s-a spus ca e corect, in cartile de medicina si in atlasul biologic asa scrie.
Foarte utile!
Niciodata nu stii cand trebuie sa faci pe SMURD-ul :D
Atunci multi se panicheaza si nu fac toti pasii. Ce conteaza cel mai mult este masajul cardiac si inflatia.