Guest post scris de Eugen Ştefan Şotropa, co-fondator la www.articole-sponsorizate.ro (Optimizare SEO).
Un A-lister după cum se spune, ştie că un articol trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi de succes, atât pentru cititori cât şi pentru Google. Noi, bloggerii, ne rezumăm la un articol scris bine fără a ţine cont de tehnicile SEO care ajută la optimizarea unui articol.
Bloggingul este o artă.
Blogging-ul nu înseamnă schimb de link-uri, lepşe, un articol scris din când în când sau o metodă de a refula tot ce aduni peste zi. Blogging-ul înseamnă (o să fiu subiectiv) o metodă de comunicare (uneori în masă), un altfel de jurnalism şi totalitatea tehnicilor necesare poziţionării blogului (SEO), implicit al articolelor, în fruntea clasamentelor pe Google.
Din experienţa mea în online-ul vă pot vorbi despre blogging ore întregi, însă pentru că nu suntem faţă în faţă, o să vă transmit gândurile mele printr-un lanţ de articole cu şi despre blogging, interconectate între ele. Printre ele o să regăsiţi şi multe sfaturi privind optimizarea pentru motoarele de căutare. Deasemenea, legat de optimizare o să vorbesc tot din experienţă, pe care am acumulat-o la firma SEO la care sunt co-fondator.
Vă prezint 7 metode SEO prin care vă puteţi optimiza un articol pentru Google.
1. Titlul articolului
Titlul articolului trebuie să fie format din cuvintele cele mai prezente în text. Extrage esenţialul din textul scris, şi transpune-l în 6-7-8 cuvinte. Titlul trebuie să fie sugestiv, atrăgător şi să lase loc de mister (puţin). Eu obişnuiesc să-mi formez titlul pe baza unor întrebări. Cel mai des folosesc întrebările: “Ce?”, “Unde?”, “Cum?”.
Odată ce adăugi un titlul, permalink-ul se formează în funcţie de el. Binenţeles, dacă ai 6-7 cuvinte în titlu, acesta nu le va putea adăuga pe toate (cel puţin la platforma wordpress). Cum procedezi în acest caz? Poţi edita permalink-ul, iar sugestia mea este să introduceţi cele mai importante cuvinte (conexe cu textul tău).
Exemplu
Titlu: Tehnici care să-ţi optimizeze articolele pentru Google?
Permalink: http://blogevent.ro/2012/06/13/optimizare-articole-google/
Observaţi că lipsesc cuvinte precum care, să-ţi, pentru însă ele oricum nu aveau nici o relevanţă deoarece algoritmul motorului de căutare Google, ignoră cuvinte de genul pentru că le consideră cuvinte de legătură.
2. Lead-ul
Chiar dacă este folosit mai mult în jurnalism, vă ajută atât din punct de vedere SEO cât şi ca eleganţa articolului. Lead-ul este primul paragraf din text, care este în temă dar nu oferă înformaţii despre text. Este o introducere, care oferă cititorului impulsul de a continua articolul.
Lead-ul nu trebuie să fie mai mult de 4-5 rânduri, să fie format din propoziţii scurte fără să îngreuneze lizibilitatea acestuia.
3. Headings
Pentru ca un articol să fie indexat mai bine de Google trebuie să existe heading-uri. Practic, motorul de căutare, indexează şi structurează conţinutul articolului mai eficient.
4. Conţinut 100% unic
Poate consideraţi că nu mai e nevoie să menţionez acest lucru, fiind clar faptul că un blogger trebuie să furnizeze informaţii unice pentru internauţi. Eu o să aduc aminte din nou, faptul că de la două cuvinte copiate în sus, Google le depistează. Conform ultimelor informaţii cunoscute, un articol care are conţinut copiat trage în jos cu cel puţin 10%, blogul şi legăturile externe ale acestuia.
5. Imagini
Adăugaţi 1-2 imagini în fiecare articol. Pe lângă faptul că articolul va arăta mai bine (estetic) acest lucru oferă articolului, din punct de vedere SEO o bilă albă. Nu uitaţi, să adăugaţi “alt=” la imaginea adăugată. Practic, e un keyword pentru imagine. O să vă ajute mult în SERP ca să nu mai zic la secţiunea “imagini”.
6. Cuvinte cheie (SEO)
Indiferent de tema abordată în articol, păstraţi linia până la capăt folosind cuvintele cheie specifice, de mai multe ori. Puteţi să le bolduiţi, în felul acesta îi transmiţi Google-ului ce temă are articolul şi în ce categorie să-l încadreze. O preponderenţă mai mare a unui cuvânt cheie vă ajută să scrieţi articole SEO.
Când vine vorba să adăugaţi etichete, folosiţi 5-6 maxim, care sunt de interes major. Nu faceţi abuz de ele chiar dacă acest lucru vă este permis. Nu vă ajută, ba mai mult, vă poate încurca.
Aveţi pluginuri WordPress, care dacă le instalaţi, puteţi adăuga descriere, meta-taguri, titluri seo, etc. care vă ajută mult. Eu vă recomand WordPress SEO by YOAST.
Vă dau un exemplu, cu un print screen, realizat la un text cu un plugin care ajută SEO foarte mult un articol. Cam aşa arată un articol perfect scris. (CLICK TO ZOOM)
7. Concluzia
Atunci când doriţi să încheiaţi articolul, nu uitaţi să adresaţi întrebări sau să scrieţi o concluzie care să provoace controversă. Astfel, o să adunaţi feedback prin comentarii, care vă ajută SEO şi poziţia articolului în SERP.
Până la urmă, tu decizi dacă doreşti un blog de calitate, dacă doreşti un pagerank mare şi un număr de cititori impresionant. Însă trebuie să ţii cont de metodele de optimizare a unui articol.
Mulţumesc celor care au avut răbdare să citească până la capăt. Succes.
Cu stimă,
Şotropa Eugen
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.
bloggingul este o arta? :))))) hai ca asta a fost buna!
Cuvintele cheie, expresiile cheie pentru Google sunt definite de catre etichetele de la articol, categoria( ile) de la articol, astfel ca o optimizare pe acest segment este nula din moment ce chiar Google recomanda sa nu existe mai multe de 20 expresii cheie! Cu cat sunt folosite mai multe expresii cheie, cu cat cuvintele folosite ca si continut cheie, nu se regasesc in textul articolului, cu atat mai repede vine ignorat articolul!
Seo by Yoast este foarte bun, insa este pentru avansati si mai mult de atat, este pentru cei care si-au securizat site-ul, pentru ca Yoast permite editarea directa a htaccess chiar in dashboardul wordpress iar un blog ce nu are un plugin care sa indeplineasca minimul de cerinte de securitate, macar impotriva botilor, va risca sa fie doborat in cel mai scurt timp! Apoi, lucru testat, o data folosit, Yoast forteaza rescrierea meta datelor pentru a pregati varianta de site ce va fi servita crawlerilor, diferita de ceea ce citesc oamenii, fortare care de multe ori se soldeaza cu duplicarea meta datelor, lucru ce va duce chiar la erori de crawling si astfel se ramane pe dinafara :)
In rest numai de bine, dar te-ai cam contrazis putin, caci daca bloggingul e o arta, atunci de ce sa foloseasca bloggerii metode Seo pentru a obtine pozitii mai bune in SERP? Seo-ul e recunoscut ca o serie de metode de a manipula algoritmii si ecuatiile pe care se bazeaza SERP iar Google nu prea mai tolereaza astfel de tehnici, de cand cu noi algoritmi Panda si Penguin ;)
Nu m-am contrazis. Blogging este o arta, din punctul meu de vedere. Bloggerii in principal vor sa faca blogul bun pentru motoarele de cautare, asadar, aduc aminte ca blogging este O ARTA. Sa nu uite, ca trebuie sa puna pret pe ceea ce fac si sa realizeze ca a face blogging e un lucru greu. Daca asta se poate imbina cu pozitionarea articolelor pe prima pagina pe Google, atunci e perfect.
Nu am zis in articol sa nu apara cuv. cheie principal in mod repetat, din contra, este recomandat. Am zis sa nu se faca abuz de etichetele care le adauga la articol. In text, sa apara si de 20 de ori, e chiar recomandat precum am spus.
Daca cunosti termenul de SEO, atunci stii ca exista tehnici de Black Hat SEO dar si de White Hat SEO. Tehnicile recomandate de mine, nu sunt tehnici rele, neacceptate de Google.
Articolul de sus, este parerea mea, si o sustin in continuare. In rest, toate bune. Stimă.
Pe semne ca nu prea ai tangente cu termenul de artist! Nu poti spune ARTA la ceva ce clar nu are nici cele mai vagi urme ce sa indice asta! Apoi, bloggerii in general nu prea stiu cu ce se mananca SEO si chiar cred ca le poate aduce ceva folositor, apoi, ca orice alta amagire, nu le aduce decat dezamagire ;)
Iti repet, cuvintele cheie ale unui articol sunt preluate automat de google si constau in exact categoria (sau categoriile) si etichetele pe care tu le-ai pus la articol! Cum de regula un crawler nu citeste mai mult de 20 de astfel de chei (pentru ca ar trebui se le indexeze si/sau urmeze) , tocmai de asta nici nu e indicat sa folosesti mai mult de 20!
SEO-ul se merita folosit pe site-uri ce furnizeaza continut valid, constant, curat si nu pe bloguri care de regula au maxim 4 articole pe zi (ca de restul nu mai incape vorba)!
Ce ma amuza, e ca se insista pe ''continutul unic'' cand de fapt orice text e continut unic, pentru ca textul cand e indexat , e indexat de roboti, care nu cauta alte variante de text ci pur si simplu il preiau ca atare! Daca s-ar insista atat de mult pe continut unic, atunci nimeni in mass media nu ar mai avea voie sa preia text ca sursa sau excerpt(ce de regula e de 20 de cuvinte)!
Tehnicile white hat seo? asta e o denumire comoda a unei incercari de manipulare a indicilor si ecuatiilor google, dar daca preferi, ok, numeste-o asa!
Nu am zis ca ai recomandat tehnici rele, ci pur si simplu am zis ca ai omis lucruri importante, vorbind de serp si altele ca si cand toti bloggerii stiu ce sunt :))
SEO e o smecherie, multi incearca sa castige bani din asta, altii incearca cu disperare sa fie pe prima pagina a google, altii cred ca-i va ajuta sa castige trafic important, insa marea majoritate uita ca traficul va depinde mereu de nisa pe care esti! Nu poti avea cu un blog literar acelasi trafic ca un blog politic, cum nu poti avea trafic asemanator intre bloguri culinare si bloguri ''jurnal personal''!
Tot inainte, bloggingul, arta secolului :))))
ps: sunteti asa pudici de tineti sub moderare comentariile?
Un articol foarte bun , care face o introducere in lumea SEO
Articol bun pentru cei care vor sa isi faca o idee despre ce inseamna SEO.
Daca e cineva dragut sa imi raspunda de ce nu ar trebui sa fie articolele intregi pe prima pagina a blogului? Nu-s experta nici in social media si nici in SEO si am incercat sa caut pe net raspunsul inainte sa il cer dar probabil n-am cautat unde trebuie.
Poate se gaseste un binevoitor :)