Tranzitul lui Venus

Pe 6 iunie 2012 Venus va tranzita discul Soarelui pentru ultima oară în acest secol. Dacă ratați acest fenomen veți avea de așteptat până pe 11 decembrie 2117 când se produce următorul. Și cum sunt slabe șanse să aveți chiaaaaar atâta răbdare, fiți atenți aici!

Fenomenul începe pe 6 iunie la ora 01:01 (ora României), are maximul a 04:30 și se termină la 7:45. Planeta va tranzita partea nordică a discului Solar, fenomentul fiind împărțit în câteva faze:

  • primul contact se produce atunci când marginea (limbul) planetei atinge marginea Soarelui;
  • al doilea contact când Venus a intrat complet pe discul Soarelui;
  • al treilea contact când Venus începe să iasă de pe disc;
  • al patrulea când doar marginile celor două obiecte se mai ating.

Cei care doresc să observe fenomenul trebuie  să găsească un loc de unde Soarele se vede bine atunci când răsare, adică undeva la câmpie sau pe litoral. Soarele răsare în jurul orei 5:30 iar tranzitul se termină la 7:55 deci aveți două ore pentru observații.În plus Soarele poate fi privit în siguranță NUMAI prin filtre, cele mai potrivite fiind filtrele de sudură cât mai închise la culoare.

NU priviți Soarele prin cd-uri, dischete, ochelari de Soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că este foarte dăunător. Veți orbi! NU priviți Soarele prin binocluri sau instrumente astronomice pentru că veți orbi instantaneu.

Citeste si:  Producator cutie izoterma ne scapa de griji

Cei care vor mai multe detalii sunt invitați pe site-ul Obsevatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *