Ce este constatarea amiabila si cum se foloseste?

formular-constare-amibila-de-accident

Constatarea amiabila este o procedura extrem de utila in trafic, folosita in cazul unui accident usor in care nu au existat daune materiale mari. O astfel de constatare poate sa fie folosita alaturi de o asigurare auto si presupune o intelegere intre cei implicati in accident, in asa fel incat sa nu fie nevoie de deplasarea la Politie.

De regula, asiguratorii care incheie cu soferii o asigurare RCA le ofera acestora tipizate ce pot fi folosite in procedura de constatare amiabila. Acestea vor fi completate dupa accident, atata vreme cat soferii se inteleg. Constatarea amiabila nu este obligatorie, ci optionala.

Care sunt conditiile pentru a se putea incheia o constatare amiabila?

Conform celor de la romasig.ro, nu orice accident se poate finaliza printr-o constatare amiabila. Procedura trebuie sa indeplineasca, in acelasi timp, mai multe conditii.

Astfel, pagubele accidentului trebuie sa fie doar materiale, accidentul nu trebuie sa implice mai mult de doua masini, acestea trebuie sa aiba o asigurare RCA valabila, iar pagubele trebuie sa fie produse doar autovehiculelor, nu si altor elemente din jur. De asemenea, este o procedura valabila doar pe teritoriul Romaniei.

Citeste si:  La ce e bun Facebook

Care sunt principalele avantaje ale unei astfel de proceduri?

Majoritatea soferilor prefera o constatare amiabila in cazul unui accident usor pentru ca este simpla si eficienta. Cu ajutorul acestei proceduri se economiseste foarte mult timp si de asemenea se economiseste o doza mare de stres.

Un alt avantaj este faptul ca nu mai este implicata Politia in tot procesul, companiile de asigurari fiind cele care constata pagubele si pot decide vinovatii.

Optandu-se pentru o astfel de solutie se evita eventualitatea unor sanctiuni contraventionale, singura penalizare putand veni din partea asiguratorului care va mari prima de asigurare.

Cum se poate obtine un formular de constatare amiabila?

In principiu, orice societate de asigurari auto, indiferent ca este o societate care comercializeaza un RCA ieftin sau unul ceva mai costisitor, trebuie sa distribuie formulare de acest fel. Pentru a obtine un formular este suficienta adresarea catre asiguratorul automobilului.

Cum se utilizeaza constatarea amiabila?

Exista cativa pasi care trebuie sa fie indepliniti pentru utilizarea acestui document:

  • Acceptul de utilizare din partea ambelor parti implicate in accident. Daca una dintre parti nu este de acord cu aceasta solutie, nu se poate duce la bun sfarsit o astfel de procedura.
  • Completarea tuturor detaliilor in formular. Trebuie sa se foloseasca un pix si sa se scrie lizibil, cu majuscule. Este bine sa se ia datele martorilor si datele autovehiculelor implicate in accident.
  • Realizarea unei schite a accidentului. Ambii soferi trebuie sa fie de acord cu schita.
  • Depunerea formularului la companiile de asigurari ale fiecarui sofer in parte. In cazul in care se doresc despagubiri, constatarea se depune la asiguratorul celuilalt sofer iar in cazul in care nu se doresc se depune la propriul asigurator.
Citeste si:  Masina de cusut ne poate salva ziua

Este indicat ca acest formular sa fie depus cat mai repede, mai exact in maxim 24 de ore de la producerea accidentului, chiar daca legislatia nu specifica un anumit termen.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *