EmoNet, o inteligenta artificiala care recunoaste emotiile unui selfie

Algoritmii de inteligenta artificiala (AI) capabili sa detecteze fete si miscari ale fetei fac acum parte din viata noastra de zi cu zi, odata cu aparitia functiilor pentru smartphone-uri precum deblocarea telefonului cu fata sau emoji-urile care imita miscarile utilizatorilor (animoji). Cu toate acestea, acesti algoritmi AI nu pot prezice cum ne simtim, privindu-ne fata, iar aici intervine tehnologia EmoNet. EmoNet reprezinta o inteligenta artificiala de catre cercetatorii din cadrul Universitatii din Colorado si Universitatii Duke si este capabila sa inteleaga 11 tipuri de emotii, altele decat un simplu selfie.

Modele de invatare automata, capabile sa ne detecteze chipul si miscarile acestora fac acum parte din viata noastra de zi cu zi. Nu ne sunt deloc straine unele functionalitati precum Face Unlock sau Animoji. Cu toate acestea, aceste modele de inteligenta artificiala nu sunt capabile sa recunoasca in ce stare emotionala ne aflam. Moment in care EmoNet intra in peisaj.

Cercetatorii de la Universitatea Colorado si Universitatea Duke au pus la punct o retea de neuroni capabili sa claseze cu precizie imaginile in 11 categorii emotionale. Pentru a forma acest model, cercetatorii au folosit 2187 de clipuri video clasate in 27 de categorii de emotii distincte, in special anxietatea, surpriza si tristetea. Echipa a extras apoi 137482 imagini si au exclus unele serii de emotii cu mai putin de 1000 de esantioane. Dupa ce au format Inteligenta Artificiala, echipa a folsoit 25 000 de imagini pentru a valida rezultatele.

Citeste si:  Provizii pentru iarna ce vine - muraturile bio

Intr-un final, cercetatorii au ajuns la concluzia ca inteligenta lor artificiala ar putea prezice cu precizie emotii precum dorinta sezxuala sau teroarea. Din nefericire, inca nu poate prevedea confuzia, surpriza sau teama cu o prea mare precizie. Echipa a declarat ca o serie de alte emotii precum bucuria, placerea si adoratia, erau confundate de reteaua de neuroni deoarece prezentau caracteristici faciale extrem de similare.

Pentru a imbunatati in continuare acst sistem, cercetatorii au facut apel la 18 persoane carora le-au observat activitatea creierului in timp ce le-au aratat numai putin de 112 imagini diferite. Apoi, au aratat aceleasi imagini sistemului EmoNet si au comparat rezultatele.

Echipa de cercetatori sustine ca acest tip de tehnologie se poate dovedi extrem de utila pentru aplicatii dedicate sanatatii mintale.

Pe scurt, nu este un rezultat perfect insa este totusi un rezultat impresionant in panorama inteligentei artificiale.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *