Note, evaluare, examene de sfarsit de an, conflicte cu parintii, suferinte in dragoste sau neintelegeri cu prietenii…ocaziile care pot cauza stres in randul adolescentilor, nu lipsesc, din pacate.
Stresul nu este o boala, ci o reactie normala a organismului si a psihicului in fata unei situatii care pare mai grea sau mai amenintatoare. Corpul incepe sa produca hormoni ai stresului, mai ales adrenalina pentru a putea mobiliza toate resursele. Acest lucru are drept efect accelerarea ritumului cardiac, marirea presiunii sangelui in artere si contractarea muschilor.
Din pacate, stresul este foarte prezent in societatea noastra. In asa fel incat, unii adolescenti si copii chiar, ajung la burn-out. Parintii sunt stresati si pot sa trasnmita acest sentiment de stres si adolescentilor sau copiilor mai mici. Dar si copiii stresati transmit si ei la randul lor stresul parintilor. Parintii isi streseaza copiii sa isi imbunatateasca rezultatele scolare, copiii streseaza parintii din cauza comportamentului lor, scoala streseaza parintii si copiii… lista este lunga si cercul vicios destul de greu de distrus.
Cum se poate preveni stresul in viata de zi cu zi?
In primul rand, este foarte important sa se explice unui adolescent faptul ca daca nu isi trateaza stresul, nu va putea reusi la examene. Sau in ceea ce isi propune.
Apoi, studiile au ajuns la concluzia ca organismul are tendinta sa reactioneze in trei feluri- inhibitie, lupta sau fuga. Trebui deci sa explici unui adolescent cum sa recunoasca reactia sa. Ce emotie il traverseaza? Cum e corpul lor, care le sunt gandurile? Astfel, va putea sa actioneze mai bine.
Cel mai bine ar fi ca programul unui adolescent sa fie cat mai bine organizat pentru a se evita situatiile neplacute care pot genera stres. Dar inainte de un examen, organizarea este si mai importanta. Momentele de studiu trebuie sa fie astfel combinate cu cele de relaxare.
Pregatirea psihologica este la fel de importanta. Ideea este ca un adolescent sa se focalizeze asupra unui examen, far sa isi piarda insa din energie. Si cel mai important este sa nu se gandeasca la ce se va intampla daca nu va reusi. Trebuie de asemenea sa accepte ca are puncte mai slabe si momente mai slabe si atunci cand invata.
Parintii pot sa fie si ei mai supli cu adolescentii in timpul examenelor- nu trebuie sa il faca pe acesta sa devina mai iritabil sau mai nervos.
Alte trucuri care functioneaza:
- adolescentul trebuie sa stranga pe cineva in brate. Afectiunea este cea care poate calma stresul. Este efectul ociticinei.
- este nevoie de o pauza pentru a-si acorda un moment de atentie.
- dansand si cantand melodia preferata, adolescentul va reusi sa itsi regleze emotiile.
- iesitul in natura este o alta solutie potrivita. Plimbare aprin natura ne poate modifica creierul, ne ajuta sa fim mai linistiti si alunga stresul.
- o activitate mentala este o alta solutie potrivita pentru a alunga stresul. Desenatul, tricotatul, cantatul la un instrument macar 30 de minute pe zi sunt cea mai buna idee pentru a alunga stresul.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.