Ei da, lumina ne vrea doar binele. Iarna spre exemplu, cand lumina naturala ne lipseste, ne putem simti mai obositi sau putem suferi de depresie. Lumina soarelui are o influenta directa asupra formei noastre fizice. Ea este cea care impune ritmul ceasului nostru biologic. Este cea care regleaza nu doar ciclul somnului ci si apetitul, temperatura corpului si libidoul. Exista situatii in care corpul nostru pierde echilibrul, iarna in special, cand zilele sunt mai scurte. In acest caz, luminoterapia este cea care ne vine in ajutor.
Cum functioneaza?
Spre deosebire de lampile clasice, lampile de luminoterapie difuzeaza o lumina artificiala, cu spectru larg, pentru a imita lumina emisa de soare. De aceea, intensitatea luminoasa este superioara celei emise de o lampa de birou spre exemplu.
In functie de nevoile fiecaruia, exista mai multe aparate care fac apel la luminoterapie. Lampa de luminoterapie este cea mai cunoscuta dintre acestea.
Cum se alege lampa de luminoterapie?
Pentru a combate definitiv tulburarile de somn, lipsa de energie sau depresiile sezoniere nimic nu poate fi mai eficient decat o lampa de luminoterapie. Aceasta se poate aseza pe birou sau pe masa din bucatarie si este suficient daca o pornesti o jumatate de ora pe zi pentru a resimti beneficiile oferite. In plus, nu este necesar sa te opresti din activitate in timp ce te expui. In timp ce iei micul dejun spre exemplu o poti folosi, in timp ce citesti sau in timp ce lucrezi la birou. Fara sa iti dai macar seama, te umpli de energie. Insa, pentru a fi cu adevarat eficienta, trebuie sa alegi o lampa de luminoterapie care sa corespunda cu adevarat nevoilor tale si mai ales stilului tau de viata. Iata cateva sfaturi pentru a face cea mai buna alegere.
Lumina alba sau lumina albastra. In mod traditional albe, unele lampi propun lumina albastra. Care este diferenta? Lumina alba imita spectrul complet al luminii soarelui, fara sa fii expus totusi la razele UV. Lumina albastra nu este decat o parte din spectrul complet. Insa, aceasta parte din spectrul luminos are un rol important asupra melatoninei. In realitate, expunerea la aceasta lumina incetineste secretia de melatonina, hormonul somnului pe care il producem pe timp de noapte. In concluzie, lumina alba reproduce integralitatea spectrului luminos.
Intensitate luminoasa. Pentru a profita din plin de beneficiile oferite de lampa de luminoterapie trebuie sa alegi o lampa de 10.000 lux de intensitate luminoasa (lumina alba). Cu cat intensitatea luminoasa a lampei este mai ridicata, cu atat mai putin timp trebuie sa te expui pentru a resimti efectele. Cu o lampa 2500 lux ai nevoie de o sedinta de doua ore si jumatate.
In functie de obiceiurile si nevoile tale, alege un aparat in formatul potrivit. Alege un model compact, care nu ocupa prea mult spatiu, pe care sa il poti transporta la nevoie. Exista si modele sub forma de ochelari, ideale pentru a-ti continua activitatile profitand in acelasi timp de efectele benefice ale luminoterapiei.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.