Ce este salariu net si cum se calculeaza

blogevent-calculator

Salariul net este suma de bani cu care angajatul ramane in mana dupa ce angajatorul retine din salariul brut toate impozitele si taxele datorate la stat.

Salariul este suma prin care suntem remunerati de angajator pentru munca prestata. Venitul salarial sau salariul brut este partea fixa a castigului, in functie de care se calculeaza, dupa caz, sporurile, indemnizatiile, bonusurile si chiar penalizarile. Verifica chiar acum salariul tau net si contributiile catre stat cu calculator salariu.

Cum afli care este salariul net pe care il vei incasa

Salariul net rezulta prin scaderea din salariul brut, stipulat in contractul de munca, a tuturor cheltuelilor deductibile: impozitul pe salariu si contributiile obligatorii. Cel mai indicat este ca atunci cand iti negociezi salariul, la angajare sau pentru obtinerea unei mariri salariale, sa discuti cu angajatorul tocmai despre acest salariu net, pentru a te asigura ca obtii o suma convenabila.

Salariul net se plateste cel putin o data pe luna iar suma primita in mana se numeste salariu net. Acesta este mai mic decat cel din contractul semnat la angajare, intrucat din salariul brut sunt deduse si virate la stat impozitul pe salariu (10%) si contributiile obligatorii (contributia la pensii – CAS – 25%, contributia la sanatate – CASS – 10%).

Citeste si:  Importanta gestionarii informatiilor intr-o afacere

Retinerile din salariu nu pot depasi, cumulate, jumatate din salariul net lunar. Retinerile din salariu cu titlu de daune cauzate angajatorului pot fi efectuate doar daca datoria este scadenta, exigibila si constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Din 2019 salariul minim brut garantat in plata in Romania este de 2080 de lei pe luna (fara sporuri si adaosuri). Salariul net aferent salariului minim pe economie este de 1263 de lei.

De la inceputul anului 2019 a intrat in vigoare salariul minim diferentiat, raportat la studii superioare, in valoare de 2350 de lei, acordat cu conditia ca angajatul sa aiba cel putin un an vechime in domeniul studiilor absolvite. In acest caz, salariul net este de 1414 lei.

In domeniul constructiilor, salariul minim brut garantat este de 3000 de lei pe luna. Ei sunt scutiti de impozitul pe venit, de CASS, iar CAS s-a redus cu 3,75%. Salariul net al unul lucrator in constructii platit cu salariul minim garantat va fi de 2362.

Salariul trebuie sa ramana confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru a se asigura ca aceasta regula este respectata.

Plata salariului net se face cel putin o data pe luna, data platii fiind stipulate in contractual de munca. Plata se face in numerar sau prin virament bancar, angajatul comunicand angajatorului codul IBAN al contului in care solicita sa primeasca salariul.

Citeste si:  Cum sa-ti organizezi mai bine compania

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *