Minunile unei văi de marmură au fost dezvăluite graţie unei autostrăzi tăiate în stânca impenetrabilă a munţilor. Aşa începe articolul din „Descoperiţi minunile lumii – Ghidul celor mai spectaculoase peisaje” de la editura Reader’s Digest, articol peste care am dat când răsfoiam cartea.
De ce am ales să scriu de acest loc mirific? E simplu. Pentru că este cu adevărat un loc mirific.
Autorul acestui articol descrie Taiwanul ca un spaţiu înghesuit plin de oameni, unde „nu pare că ar mai rămâne loc şi pentru peisaje idilice”.
Aceste chei sunt străbătute de râul Liwu, căruia i-au trebuit mii de ani să străbată aceşti munţi de marmură, însă omului i-au trebuit doar 5 ani să-şi croiască un drum prin munţi, autostradă ce a curmat vieţile a 450 de muncitori.
Deşi pare un tablou destul de sumbru, există şi o parte bună în construirea acestei autostrăzi, şi anume descoperirea bogatelor resurse de marmură ale Taiwanului. Vis-a-vis de aceste resurse a fost dusă o luptă a ecologiştilor pentru a opri exploatarea masivă, aceştia având câştig de cauză, iar acest defileu cu grote impresionante şi artistice, faună variată printre care se găseşte fazan foarte rar Mikado şi munţi, a fost declarat parc naţional.
Marmura se exploatează în prezent în jurul celui mai mare oraş de pe coasta estică, Hualien. Aici se află probabil unicul aeroport de marmură din lume, alături de străzi pavate cu mozaic de marmură, temple din acelaşi material şi hoteluri în care băile, mesele şi chiar coşurile de gunoi sunt din marmură.
Ce este interesant în Taiwan este că în limita greutăţii admise, puteţi lua în bagaje lămpi, vaze şi alte obiecte din marmură, pentru a vă aminti cu drag de Cheile Taroko.
Pentru a ajunge cu avionul în Hualien, cel mai sigur este să luaţi un zbor până în Taipei (capitala) preţul unui bilet sărind lejer de 1000€, apoi să luaţi un alt avion până în Hualien.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.