Marginita in partea de Vest de catre Israel si de Iordania la Est, Marea Moarta este extrem de cunoscuta si iubita de catre turisti datorita presupuselor surse de vindecare din cauza sarurilor si a pamantului bogat in minerale care se gaseste in aceasta zona. Insa, Marea Moarta are o importanta mult mai mare decat proprietatile curative de care da dovada, fiind singura zona de pe Pamant care se afla la cea mai joasa altitudine – 400 de metri sub nivelul marii.
Mai mult decat un centru spa pentru turisti, corpul de apa de 402 kilometri patrati are o istorie extrem de bogata inradacinata in Torah, avand o multime de alte semnificatii care au stat la baza evenimentelor care au avut loc de-a lungul istoriei.
Importanta sa in Torah
”Toate s-au alaturat impreuna in valea lui Siddim, care este Marea Sarata.”
Cunoscuta si ca “marea sarata” sau ca yam ha’melach, Marea Moarta a jucat un rol foarte important in evenimentele biblice. Aceasta a fost adesea mentionata ca avand o legatura cu “Valea Siddim”, sa nu mai precizam de Sodoma. Incepand cu Geneza 14:3 se mentioneaza razboiul din urma caruia Lot, nepotul lui Avraam, a fost luat captiv. Avraam, care la acea vreme era cunoscut ca Abram, i-a urmarit pe cei care l-au rapit pe Lot si a reusit sa il salveze. Pe de alta parte, in Geneza 19:26, sotia lui Lot se intoarce sa se uite inapoi catre Sodoma si este transformata intr-un stalp de sare.
Marea Moarta apare si putin mai tarziu, in scrierea lui Iosua: “si apele care au venit de sus a stat si s-au ridicat intr-un coloana, foarte departe de Adam, orasul care este langa tartan, si cele care cobora la marea campiei, care este Marea Sarata, au fost complet taiate, si oamenii au trecut peste fata Ierihonului.”
Numele morbid
Desi in Torah este numita ca “Marea Sarata” sau “Marea de Est”, termenul care se foloseste in prezent a aparut ceva mai tarziu. Pentru grecii antici, acest ochi de apa era cunoscut ca “Marea Asphaltite”. Se presupune ca numele de Marea Moarta a aparut in perioada elenistica, desi multi specialisti sunt de parere ca termenul modern isi are originile in secolul XIII.
Deci, de unde provine numele? Desi majoritatea oceanelor au un nivel de salinitate de 3-6%, Marea Moarta inregistreaza o salinitate de 28-35%, iar acest lucru inseamna ca e practic imposibil ca cineva sa isi duca viata aici, inafara de unele alge sau microbi care reusesc sa supravietuiasca.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.