Nanotehnologia are si dezavantaje

nanotehnologie

Nanotehnologia se bazeaza pe principiile controlarii materiei la nivelul sau de baza. Are diverse aplicatii in numeroase domenii, insa are si o serie de potentiale riscuri pentru mediu si pentru societate.

Toata aceasta tehnologie vizeaza manipularea materiei la nivel atomic si molecular. Nanotehnologia se dovedeste a fi utila in domenii precum electronica si medicina, insa poate aduce si pericole pentru unele forme de viata de pe pamant. Lista completa a potentialelor dezavantaje o prezentam in cele ce urmeaza.

  • Conform unor cercetari, nanoparticulele din argint folosit in sosete pentru a combate mirosurile urate, odata ce sunt eliberate in apa, ii pot afecta puritatea.
  • Aceleasi nanoparticule de argint sunt bacteriostatice, ceea ce inseamna ca limiteaza dezvoltarea bacteriilor. Acest fapt ar putea avea ca rezultat direct distrugereabacteriilor benefice care ajuta la dizolvarea materiilor organice in centrale de tratare a apei.
  • Procesul fabricarii nanomaterialelor are ca rezultat eliberarea anumito produse reziduale. Acestea ajung sa pluteasca in aer si chiar sa patrunda in tesuturi ale plantelor si animalelor, afectandu-le.
  • Cum particulele sunt de dimensiuni extrem de reduse, sunt cu atat mai repede absorbite de corpul uman. Comportamentul lor depinde de marime, forma si reactivitatea suprafetei. Pot duce la afectarea fagocitelor, rezultand in slabirea mecanismului de aparare al organismului. Pot sa reactioneze de asemenea cu procese din corp si pot afecta functionarea organelor.
  • Un alt neajuns al nanotehnologiei este faptul ca, datorita varietatii acestor particule si tinand cont de numerosii factori de care depinde comportamentul lor, nu este posibila o predictie exacta a efectelor pe care le pot avea asupra organismului. De asemenea, pentru a cunoaste efectele exacte ale nanoparticulelor asupra mediului, ar trebui cunoscut exact ciclul de viata, lucru ce nu este tocmai usor.

Este foarte bine cunoscut faptul ca nanotehnologia este deosebit de utila intr-o anumita masura. Tinand cont insa de implicatiile pe care le poate avea asupra mediului si societatii, decizia de a o aplica in anumite domenii necesita un timp suplimentar de gandire.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *