Sergiu Celibidache , dirijorul care a refuzat înregistrările audio

Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ar fi împlinit ieri 100 de ani.

Născut în Roman, judeţul Neamţ, într-o familie înstărită, Sergiu Celibidache a fost un dirijor şi compozitor român, membru de onoare al Academiei Române.

Şi-a părăsit părinţii pentru că aceştia nu-i înţelegeau pasiunea pentru muzică, iar acestă mişcare l-a costat sărăcia pentru o perioadă îndelungată, fapt ce nu l-a făcut să abdice de la dragostea sa pentru muzică.

În 1979 primește funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Sergiu Celibidache a respins cu încăpăţânare orice fel de înregistrări de studio pe motiv că ar scădea emoţia prestaţiilor sale. A fost un mare interpret al muzicii post-romantice,  recunoscut ca dirijor neîntrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniştilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Lavel.

Maestrul spunea într-un interviu că „nu există tradiţie; bucata ne naşte de fiecare dată din nou”. Aşadar, cei impotenţi se sprijină pe tradiţie, iar aceştia au la ei expresia : „ah, ce-aş  face eu dacă aş putea”.Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat înregistrările pe discuri.

Citeste si:  Tipuri de cantare auto industriale

Continuarea o găsiţi aici

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *