Rezumat:
Accesibile, aerisite si inca neatinse de turismul de masa: tarile baltice incep sa cucereasca calatorii in cautare de ceva nou si autentic. Dar este inca putin dificil sa faci diferenta intre cele trei destinatii… Iata cateva puncte de referinta.
Deci, Vilnius, Riga sau Tallinn? Sa aruncam o privire la geografia celor trei orase inainte de a vorbi despre punctele forte ale fiecaruia dintre ele:
Tallinn, Riga, Vilnius, unde sunt situate?
Sa incepem cu elementele de baza: dupa cum sugereaza si numele lor, statele baltice sunt situate pe Marea Baltica, incadrate aproximativ de Polonia (la vest), Rusia (la est) si Finlanda (la nord, pe cealalta parte a Marii Baltice).
Dupa aceea, cel mai complicat lucru este sa poti localiza cu certitudine aceste trei tari pe o harta alba, iar apoi sa poti atribui fiecareia dintre ele capitala corespunzatoare… Fiecare isi va gasi propria mnemotehnica. A noastra urmeaza o axa nord-sud de-a lungul careia cele trei tari au avut amabilitatea de a se plasa in ordine alfabetica (Estonia, Letonia, Lituania) si unde initialele capitalelor lor respective (Tallinn, Riga, Vilnius) formeaza acronimul TRV.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca aceste trei capitale sunt orase la scara umana (cu un maxim de 640 000 de locuitori in cazul Riga), multietnice (peste 35% rusi atat in Tallinn, cat si in Riga) si se mandresc cu un bogat patrimoniu arhitectural mostenit dintr-o istorie marcata de invazii multiple ale vecinilor lor puternici. Atat despre punctele comune, sa trecem la diferente!
Un patrimoniu eclectic
Se obisnuieste sa mergi sa vezi arhitectura baroca in Vilnius, Art Nouveau in Riga si arhitectura medievala in orasul vechi din Tallinn. Vilnius nu se rezuma doar la splendoarea turnurilor si bisericilor sale baroce, ci merita o vizita si pentru patrimoniul sau gotic (Sainte-Anne, Saint-François-d’Assise), la fel ca Riga pentru cartierul sau medieval si Tallinnul „imperial” pentru Castelul Kadriorg (inceputul secolului al XVIII-lea) si Catedrala Alexander Nevsky (sfarsitul secolului al XIX-lea).
Fiecare oras si-a pastrat urmele si simbolurile: imensa Academie de Stiinte din Riga – decorata corespunzator cu seceri si ciocane -, impresionantul Palat al Concertelor si Sportului din Vilnius sau Linnahall din Tallinn, o gigantica structura de beton proiectata pentru a gazdui probele de navigatie ale Jocurilor Olimpice din 1980. De asemenea, exista numeroase muzee unde puteti afla informatii despre viata din timpul ocupatiei sovietice (muzeele KGB din Vilnius si Tallinn, Muzeul Ocupatiei si Muzeul Baricadelor din 1991 din Riga).
Muzee inovatoare
Aceste orase deosebit de dinamice nu sunt singurele pe care trebuie sa le vizitezi si stiu, de asemenea, sa fie inventive cand vine vorba de institutii culturale. La Vilnius, Muzeul de Arta Moderna (MO Museum) si-a deschis portile in 2018 intr-o cladire foarte estetica proiectata de studioul Libeskind. In Tallinn, Kunstimuuseum (supranumit Kumu) este cel care iese in evidenta prin arhitectura sa si colectiile sale de arta estona.
In afara zidurilor, alte surprize
Datorita dimensiunilor lor reduse, cele trei orase ofera posibilitatea de a evada rapid din mediul urban si de a plonja in cadre mai bucolice.
In Vilnius, aceasta evadare se face adesea prin Trakai, fosta resedinta a marilor duci ai Lituaniei, situata la aproximativ 25 de kilometri de capitala actuala. O vizita la acest castel de poveste este de obicei urmata de o plimbare de-a lungul lacului, inconjurat de frumoase casute colorate din lemn.
Vizitatorii orasului Riga pot alege intre parcul national Gauja (la aproximativ 60 km nord-est) si orasul Jurmala (la 25 km vest), supranumit „Saint-Tropez al Letoniei”, unde vilele elegante din lemn concureaza cu farmecul salbatic al padurii de pini care margineste imensa plaja de nisip. In plus, vara, Marea Baltica este perfect inotatoare!
Din Tallinn, trebuie sa calatoresti putin mai departe (70 de kilometri) pentru a intra in verde. Dar merita! Lahemaa este cel mai mare parc national din Estonia si iti va placea sa te plimbi pe malurile raurilor sale sau pe micile pontoane de lemn din mijlocul mlastinilor, in cautarea castorilor si a berzelor negre. Natura in cea mai buna forma.
Sursa: https://www.evaneos.fr/magazine/inspirations-voyage/quelle-capitale-balte-choisir/
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.