Că tot vine vara curând, vom petrece tot mai mult timp la mare sau la ştrand ca să căpătăm un bronz cât mai natural şi cât mai frumos să ţină câteva luni.
Dar câţi dintre voi s-au gândit ce este de fapt bronzatul şi cât de uşor poate fi transformat în arsură? Câţi v-aţi întebat ce este acel SPF şi tipurile de piele ce trebuie protejate?
Mai întâi aş dori să vă explic pe scurt ce este de fapt radiaţia solară. Razele solare conţin radiaţii ultraviolete de tip A şi tip B. Când este expusă la soare, pielea reflectă o parte din radiaţiile UV şi absoarbe şi re-emite restul. În momentul în care aceste raze pătrund în piele, apar anumite reacţii chimice ce duc la arsuri, îmbătrânire prematură a pielii sau în cazurile extreme, cancer de piele. Lumina solară este în principal sursa de radiaţii UV, deşi mai există şi acele aparate de bronzat ce expun pielea la o cantitate ridicată de UVA şi UVB.
Bronzarea. Melanina este un pigment natural, produs în celulele numite melanocite. Lumina solară distruge melanocitele, astfel că în momentul în care acestea sunt distruse, producţia de melanină creşte. Acumularea consecutivă de pigment cauzează bronzarea, care apare după un interval de ore, până la zile şi durează săptămâni, poate chiar luni de zile. Totodată se produce şi o îngroşare a celulelor din piele ce au fost expuse la radiaţii UVB ce durează de la una până la două luni.
Tipurile de piele ce au susceptibilitate diferită la arsură sunt:
- Tip 1 se arde întotdeauna, nu se bronzează niciodată.
- Tip 2 se arde de cele mai multe ori, se bronzează rareori.
- Tip 3 se arde uneori, de cele mai multe ori se bronzează.
- Tip 4 nu se arde niciodată, întotdeauna se bronzează (pielea asiaticilor, de exemplu)
- Tip 5 prezintă pigmentare naturală intensă (de exemplu, rasa neagră)
După această clasificare a pielii rezultă că pielea de tip 1 şi 2 necesită o cremă de protecţie solară cu UV foarte ridicat pentru a preveni arsura, pielea de tip 3 necesită cremă cu UV mediu, pielea de tip 4 şi 5 necesită o cremă cu protecţie UV mică.
Eficiența unei creme cu ecran solar este dată de factorul de protecţie solară (FPS – pe sticle se găseşte sub denumirea de SPF). Acesta reprezintă timpul care poate fi petrecut în soare înainte de a apărea arsurile. Trebuie spus că aplicarea unei creme cu ecran solar poate da un sentiment fals de siguranţă, existând tentaţia unei expuneri mai lungi la soare şi astfel şi la UV. Nimic nu înlocuieşte umbra și acoperirea corpului cu haine şi pălărie.
Tratamentul arsurilor solare presupune consumarea multor lichide şi aplicarea pe piele a unei creme hidratante cu efect calmant. Cremele cu aloe vera au efect liniştitor asupra pielii. Dacă arsura este mai gravă, se aplică creme cu cortizon (hidrocortizon 1%), iar în cazuri severe se recomandă tratarea de către medicul specialist – dermatolog.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.