Persoanele cu mari capacitati intelectuale pot suferi de acest tip de depresie, mai putin obisnuite. Aceasta apare atunci cand avem sentimentul ca viata nu mai are rost, ca avem parte doar de nedreptati in viata, ca suntem singuri, in cadere libera.
Depresia existentiala este un tip de stare psihologica, mai putin cunoscuta insa recurenta. Printre caracteristicile sale regasim spre exemplu sentimentul ca nu raspundem asteptarilor, ca viata noastra nu mai are sens sau ca lumea este doar un loc dezordonat, un scenariu in care domnesc nedreptatea si inegalitatea infinita.
Este posibil ca acest termen sa ti se para putin mai straniu si chiar riscant din punct de vedere clinic. Poate inca nu cunoastem pe nimeni cu acest diagnostic. Cu toate acestea, trebuie sa stim ca este vorba despre un tip de tulburare psihologica curenta de care sufera o buna parte din populatie.
Depresie existentiala: definitie,simptome si cauze
Orice depresie reprezinta un fenomen multidimensional si complex. Fiecare persoana o traieste intr-un mod diferit si intervine ca o comorbiditate pentru alte tulburari precum anxietatea. Cu toate acestea, acest tip de realitate prezinta o serie de caracteristici speciale, adica:
– Lipsa de sens: persoana nu reuseste sa gaseasca un sens al propriei sale existente. Are impresia ca evolueaza in vid;
– Sentimentul ca nu este inteles de nimeni: se simte ciudat in aceasta lume, singur;
– Nu se simte implinit: deoarece societatea este limitata, doarece nu exista mecanisme pentru a favoriza aceasta crestere creativa, profesionala, umana si civica;
– Manifestari fizice: epuizare, insomnie, tulburari ale somnului;
Poate fi tratata aceasta depresie existentiala? Acest tip de afectiune, la fel ca orice alta afectiune psihologica, este tratabila.
Terapia cognitiv-comportamentala este intotdeauna o strategie buna deoarece ne permite sa orientam aceste reflexii spre abordari mai pozitive si sa gasim un nou sens in viata. Se mai lucreaza in egala masura la gestionarea emotiilor pentru a reduce impactul emotiilor cele mai negative sau cele mai complicate. Obiectivul este acela de a ne asigura de faptul ca persoana continua sa se dezvolte, insa fara umbra angoaselor si negativitatii.
In tratarea depresiei existentiale se mai foloseste terapia de acceptare si de angajare (TAC). Acest tip de abordare ne permite sa presupunem ca lumea nu este adesea asa cum ne dorim. Trebuie sa acceptam incertitudinile, contradictiile si nedreptatea si sa ne fixam o serie de valori si obiective pentru a le cuceri.
In concluzie, chiar daca depresia existentiala nu figureaza pentru moment in manualele de specialitate, exista o serie de tratamente si de strategii eficiente pentru a lupta impotriva acestei afectiuni destul de recente, aparute incepand cu anul 2012. Cu ajutorul acestor tratamente si strategii se va asigura bunastarea persoanei afectate de depresia existentiala. Este destul de dificil pentru un pacient sa se prezinte la un consult cu o astfel de abordare, insa, sentimentele asupra lumii care il inconjoara il vor determina sa apeleze la ajutor de specialitate, in primul si in primul rand sa ceara ajutorul si sa accepte aceasta afectiune de care sufera.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.