Despre fotografie/fotografi (partea a I-a).

Fotografii sunt, prin definiţie, oameni pasionaţi de arta de a fura timpului o clipă. Pentru cei cu adevărat pasionaţi de fotografie, nu contează că e vorba de portretistică, peisaj, macro/close-up, concept sau fashion/glamour; contează senzaţiile pe care ni le oferă aparatul cu care lucrăm: sunetul declanşatorului, focalizarea obiectivului, imaginea finală pentru care, uneori, ne chinuim în poziţii cât mai năstruşnice.

Prin perindările în acest mirobolant 2.0 al virtualului, am descoperit o listă denumită (sic!) „100 Things About Photography”; iniţial, pe profilul unui pasionat de fotografie de pe eternul Feisbuc, după care am ajuns la sursa primară – Nithin Prabhakar. Fiind o sută, le împart într-un „miniserial” tradus din engleză în română; cu procedeul italic se vor regăsi propriile-mi comentarii din prisma de pasionat al acestei arte.

1. Doar pentru că o persoană deţine un aparat scump nu înseamnă că este şi un bun fotograf.
Nimic mai adevărat: am văzut imagini realizate cu aparate din clasa high-end şi erau cu mult mai jos decât imagini trase cu aparate entry-level; nu aparatul face o fotografie, aşa cum nu haina-l face pe om.

2. Întotdeauna trage în format RAW. Întotdeauna.
Pentru că are acelaşi rol ca şi negativul de pe fotografia „clasică”; imagine procesată minim, maxim de gamă tonală şi, implicit, calitate. Dacă ai un dSLR/bridge şi tragi format .jpeg, recomandarea mea personală e să vinzi dSLR-ul şi să îţi cumperi un compact. Nu-ţi bate joc de un dSLR sau de un bridge.

3. Obiectivele cu lungime focală fixă (prime) te ajută să înveţi cum să devii un fotograf mai bun.
Discutabil, pentru că prime-urile nu oferă versatilitatea unui obiectiv cu focală variabilă; de reţinut că obiectivele şi punct te ajută să înveţi partea cu fotograful mai bun.

4. Prelucrarea fotografică este o artă în sine.
Da! Degeaba tragi RAW şi lucrezi cu formatul, dacă editarea lasă de dorit în lumini, culori, încadrare et cetera. Paralel cu învăţatul fotografiei, învaţă să şi prelucrezi ceea ce scoţi din aparat.

5. Regula treimilor este valabilă în 99% din ocazii.
Şi totuşi, eu personal prefer acel 1% de excepţie, când regulile sunt încălcate.

6. Fotografia macro nu este pentru oricine.
Tru! Fotografia macro necesită timp şi investiţii în echipament. La fel cum necesită şi disponibilitatea de a descoperi o lume pe care până acum nu ai explorat-o; şi nu toţi oamenii sunt făcuţi pentru a fi exploratori.

7. Filtrele UV pot fi folosite la fel de bine şi pe post de capace pentru obiectiv.
Adevărat, pentru că poţi face, în primul rând, economie de timp (nu mai stai să pui capacul obiectivului când te deplasezi sau schimbi obiectivul de pe aparat). Şi asigură aceeaşi protecţie la praf, lovituri şi alte cauze negative.

8. Mai bine ieşi afară şi trage fotografii decât să pierzi zilnic ore întregi pe un forum de fotografie.
Clar, DA! Pentru că fotografia se învaţă pe stradă, cu aparatul în mână, nu pe forumuri. Pe forumuri primeşti feedback-ul la munca pe care o depui, legi prietenii, cunoşti oameni şi perspective noi, faci schimb de idei ş.a.m.d., dar nu înveţi fotografie.

9. Capturează frumuseţea din lucrurile lumeşti şi ai o fotografie de succes.
Din nou, da! Pentru că frumuseţea stă în lucrurile de lângă noi, iar una din misiunile fotografului este să ajute la evidenţierea frumosului din lucrurile pe lângă care majoritatea trece zilnic.

10. Fotografia pe film nu este mai calitativă decât cea digitală.
No comment! Vezi mai jos.

11. Fotografia digitală nu este mai calitativă decât cea pe film.
Tehnici diferite, oameni diferiţi. Şi, totuşi, marii fotografi din prezent încă mai lucrează pe film.

12. Nu există aparat sau obiectiv „magic”.
Există doar fotograf „magician”, atât.

13. Obiectivele mai bune nu îţi vor aduce fotografii mai bune.
Pentru că nu obiectivele îţi fac munca ta: alegerea subiectului, compoziţie, încadrare, lucrul cu lumina şi culorile.

14. Petrece mai puţin timp urmărind munca altora şi mai mult timp practicându-ţi propria muncă.
A nu se lua ad litteram; urmărind munca altora poţi descoperi perspective şi idei noi, ergo „mai puţin timp” nu semnifică „zero timp”.

15. Nu-ţi lua dSLR-ul la petreceri.
Cu completarea „decât dacă eşti fotograful oficial al evenimentului respectiv”; dacă eşti un invitat, nu are rost să rişti accidente soldate cu afectarea dSLR-ului. Vrei poze pe post de amintire, ia-ţi o săpunieră de aparat cameră foto compactă.

16. Fetele sunt atrase de fotografi.
Depinde de la caz la caz; dar de regulă e adevărat.

17. Dacă-ţi prelucrezi imaginile în alb-negru nu inseamă neapărat că sunt şi artistice.
Clar! Uneori (atenţie!!!) alb-negrul transmite mai mult decât întreaga gamă de culori şi nuanţe; doar uneori!

18. Oamenii tind să îţi discrediteze munca dacă le spui că photoshop-ezi imaginile. În schimb, spune-le că le procesezi în „camera obscura digitală”.
Exact pe mintea mea! Pentru că Photoshop răpeşte puţin din naturaleţe (mai ales când vine vorba de portrete, fashion şi glamour). +1!

19. Nu trebuie să faci fotografii oricărui lucru.
Contrazic cu fervenţă, pentru că orice lucru are o poveste de spus şi un mesaj de transmis; depinde de fotograf dacă poate lua rolul „naratorului”.

20. Ţine-ţi cel puţin 2 back-up-uri la imagini. Cum se spune în război, „doi sunt unul, unul e zero”.
E musai, pentru că tehnologia cedează uneori. Recomand, deşi nu practic de fel pentru că-s prea comod; sper să-mi vină mintea la cap.

Citeste si:  Alegerea celor mai bune biciclete pentru copii

Ne citim la partea a II-a a “miniserialului”, adică pe duminica viitoare. Lumină maximă!

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

4 thoughts on “Despre fotografie/fotografi (partea a I-a).

  1. Mulţam! Să vezi punctul 100! :D

    Ştiu, ştiu, e "departe" … dar e inspirant :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *