Proceduri formalizate privind activitatea financiar-contabila

control intern managerial

Potrivit Ordinului 400/2015 pentru aprobarea codului controlului intern/managerial, cu modificarile si completarile ulterioare aduse prin Ordinul 200/2016, orice institutie publica este obligata sa elaboreze si sa foloseasca proceduri formalizate, cunoscute pana acum ca si proceduri operationale.

Procedura operationala (formalizata) reprezinta un document complex, ce trebuie elaborate tinand cont de un set de reguli stricte ce trebuiesc respectate si al carui scop este:

  • Descrierea etapelor ce trebuiesc a fi parcurse pentru ca activitatea respectiva sa fie desfasurata in concordanta cu reglementarile legale si prin respectarea regulamentelor interne;
  • Monitorizarea, prevenirea si depistarea erorilor si a fraudelor in desfasurarea activitatii respective;
  • Asigurarea continuitatii activitatii in situatii cand exista angajati indisponibili temporar sau in cazul fluctuatiilor de personal.

Conform Art. 4 din Ordinul 200/2016 privind modificarea si completarea Ordinului secretarului general al guvernului 400 din 2015, pentru aprobarea Codului intern/managerial al entitatilor publice:

(1) In vederea desfasurarii activitatii, Comisia de monitorizare elaboreaza Programul de dezvoltare a sistemului de control intern managerial, denumit Program de dezvoltare;

(2) obiectivele, activitatile, actiunile, responsabilitatile, termenele, precum si alte component ale masurilor de control luate de catre conducerea institutiei se cuprind in Programul de dezvoltare, care se actualizeaza, anual, la nivelul fiecarei entitati publice;

(3) In Programul de dezvoltare, se evidentiaza, in mod distinct, actiunile de perfectionare profesionala, atat pentru persoanele cu functii de conducere, cat si pentru cele cu functii de executie prin cursuri organizate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau de alte organisme de interes public abilitate.”

Citeste si:  Trucuri pentru amenajare living mic

Conform Controlul intern managerial printre procedurile formalizate pe care orice institutie publica are obligatia sa le elaboreze se afla si procedurile pentru activitatea financiar-contabila, potrivit standardului 9 din Ordinul 400 din 2015.

Standardele de control intern managerial definesc un set de reguli de management, pe care entitatile publice sunt nevoite sa le urmeze.

O data cu aparitia ordinului 400/2015, pentru aprobarea codului controlului intern/managerial al entitatilor publice, echipa noastra a dezvoltat versiunea 2.0 a softului SCIM in august 2015, prima lui versiune fiind pe piata inca din anul 2013.

Softul SCIM 400 ofera o alternativa simpla si la indemana in rezolvarea problemelor impuse de reglementarile legale, usurand munca functionarilor, acestia fiind nevoiti sa rescrie anual peste 3000 de pagini de documentatie.

Printre documentele obligatorii ce trebuiesc implementate de catre institutiile publice si sunt continute in softul SCIM 400, reactualizate permanent in momentul modificarilor legislative se afla si procedurile contabile. Lipsa acestor proceduri sau neactualizarea lor de catre departamentul Financiar – Contabil, pericliteaza desfasurarea optima a activitatii, fiind imputabile contabilului sef.

Printre procedurile contabile continute in softul SCIM 400 regasim:

  • Procedura formalizata privind angajarea, lichidarea, ordonarea, plata cheltuielilor;
  • Procedura formalizata privind angajamentele bugetare
  • Procedura formalizata privind completarea registrului inventar
  • Procedura formalizata privind controlul financiar preventive
  • Procedura formalizata privind efectuarea cheltuielilor
  • samd.
Citeste si:  Despre fotografie/fotografi (final).

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *