PROGRAMUL EVENIMENTELOR BOOKFEST TÎRGU MUREȘ, EDIȚIA I

bookfest_tirgu_mures

Prima ediție a Salonului de Carte Tîrgu Mureș ajunge între 19-21 septembrie la Teatrul Național, aducând nu doar evenimente editoriale diverse și personalități de prim rang, ci și concerte, ateliere de creativitate pentru copii sau Cinematograful de artă Bookfest– toate cu intrarea liberă.

Vineri, 19 septembrie, începând cu ora 12:00, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, la care au fost invitați Excelența Sa Jiři Šitler (ambasadorul Cehiei în România), Ciprian Dobre (președintele Consiliului Județean Mureș), Dorin Florea (primarul mun. Tîrgu Mureș), Ioan Matei (directorul Direcției Politici Culturale din Ministerul Culturii), și Grigore Arsene (președintele Asociației Editorilor din România).

Momentul va fi urmat de vernisajul expoziției „Manuscrise păstrate în bibliotecile din Cehia”, care înfățișează începuturile cărții în spațiul cultural est-european.

Tot cu ocazia Salonului Bookfest, dar la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, va fi prezentată și expoziția de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”, în cadrul căreia se vor expune cărțile selectate pentru singurul concurs dedicat designului de carte din țară. Aflat la a treia ediție, concursul reprezintă o platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designeri. Printre cărțile din expoziție se numără și o ediție bibliofilă a Vieților pustnicilor Palestinei, de Chiril de Schitopolis. Volumul este bilingv (română și greacă) și este realizat în condiții grafice deosebite, având paginile aurite.

Copiii sunt așteptați sâmbătă de la ora 10:00 pentru atelierul de creativitate Scrisul si scrierile, unde vor putea să descopere scrisul pe tăblițe cerate, exact ca în Antichitate, cu instrumente de scris asemănătoare celor folosite de vechii romani. La program vor participa muzeografi și restauratori de la Muzeul Județean Mureș. Copiii vor afla astfel că cele mai vechi „cărți” au fost diferite de cele din zilele noastre: piatra, tăblițele cerate, tăblițele de lut, mai târziu pergamentul, au fost precursorii volumelor actuale.
Cinematograful de artă Bookfest va aduce proiecții ale unor filme premiate precum Inside Llewyn Davis (ultimul film al fraților Joel și Ethan Coen); Hannah Arendt (biopic despre celebra filosoafă); Eu și tu (ecranizare a romanului omonim de Nicolo Amanti); Incendii (Canada, 2010); Soția, femeia, gagica (Ungaria, 2012); Nu sunt prietenul tău (Ungaria, 2009); În numele lui Sherlock Holmes (film pentru adolescenți; Ungaria, 2011). Cinematograful de artă este organizat cu sprijinul partenerilor de la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București și Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR).

Vineri, 19 septembrie, de la ora 19.30, vizitatorii salonului sunt invitați să se delecteze cu muzica folk a duo-ului Ovidiu Scridon și Silvan Stâncel, muzicieni care aduc un amestec fermecător de chitare clasice, acustice, ukulele, kajon, muzicuţe, elemente de percuţie, combinând muzică flamenco-pop-folk cu influenţe de jazz tradiţional.

Sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 19.00, formația Trei Parale va susține un concert de muzică veche. Membrii formației au o bogată pregătire în domeniu și au studiat intensiv muzica tradiţională românească, inclusiv prin expediţii în sate, lucrând cu diverşi muzicanţi bătrâni, ascultând înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau scotocind prin diverse culegeri de folclor muzical.

Duminică, în ziua finală a Salonului, de la ora 16.00, momentul muzical inedit va fi oferit de formația rock Listen, din Tîrgu Mureș, care abordează un stil funk/pop/alternativ rock. Cel mai recent single al formației se numește chiar „Hai, citește”, un îndemn ritmat pentru savurarea lecturii, combinând imaginativ trimiteri către opere literare cunoscute.

Toți vizitatorii Bookfest Tîrgu Mureș vor avea ocazia să participe gratuit la un concurs cu premii în tablete și e-readere dacă au completat talonul de concurs la Tombola Bookfest ce se va desfășura în premieră la această ediție. Sunt zece premii puse în joc: patru e-readere Kindle 4 WiFi, un e-reader Kindle Paperwhite 3G, o tabletă Kindle Fire HD, o tabletă Kindle Fire HDX, o tabletă Samsung Galaxy Tab 3 Lite WiFi, o tabletă iPad Air 4G, o tabletă Prestigio MultiPad 4 3G. Tragerea la sorți va avea loc în ultima zi iar câștigătorii vor fi anunțați luni, pe 22 septembrie 2014.

Programul zilnic de vizitare al salonului de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este 10:00-20:00. Intrarea este liberă atât în cadrul salonului cât și la toate evenimentele ce vor avea loc pe parcursul acestuia.

Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este a patra ediție locală a celui mai important eveniment expozițional în domeniul cărții din România; Bookfest mai are ediții locale la Timișoara, la Iași (3-5 octombrie) și la Cluj-Napoca (16-19 octombrie).

Prima ediție Bookfest la Tîrgu Mureș este organizată de Consiliul Județean Mureș și Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România și cu sprijinul Consiliului Local Tîrgu Mureș.

Parteneri: BBImage, Mureș Mall, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti.

Parteneri media: Hotnews.ro, EuropaFM și AgențiadeCarte.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta (București, 28 mai – 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al acestei ediții a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură – Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

PROGRAMUL EVENIMENTELOR BOOKFEST TÎRGU MUREȘ, EDIȚIA I

Vineri, 19 septembrie

12.00 Deschiderea oficială a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu Mureș.

13.00 Lansări ale editurii Eikon:
• Nae Ionescu şi discipolii săi în arhiva Securităţii – Volumul V: Mircea Vulcănescu;
• Admirabila tăcere. Jurnal (2 iulie 1967 – 29 septembrie 1968), de Alexandru Mironescu;
• Comunismul cu rele și rele, de Magda Ursache;
• Încercări de hermeneutică antropologică asupra ritualurilor religios-creştine, de Bogdan Costin-Georgescu;
• ISOGRAFII. Eseuri despre evadarea în esențial, de Christian Crăciun;
• Sophia Leopold – Să ne jucăm că facem artă, de Vianu Mureșan;
• Tanagre. Îmblânzirea amintirilor, de Eliza Macadan;
• Sala de așteptare, de Constantin Eretescu;
• Șamanii și poeții, de Emilia Ivancu;
• Oh, ridică vălul!, de Angharade;
• Vremea musonului: patru ani în India. Jurnalul meu indian (2009-2013), de Ovidiu Ivancu;
• SCRIERI, Volumul I – Poeme, de Darie Magheru;
• 7, 63 , de Eduard Dorneanu;
• Dolor sau jupuind îndoiala, de George V. Precup;
• Maria cea fără de moarte, de Gaby Michailescu;
• ATLAS. Prin lume și prin noi inșine – incursiuni epice, de Horea Porumb;
• Moromeții – ultimul capitol, de Sorin Preda;
• Poetica femeilor voluminoase, de Dumitru Ungureanu.

16.00 Lansarea volumului Viața pe bază de abonament, de Ioan Matei (Editura Tracus Arte).
Participă: Ioana Matei, Ioan Cristescu, Dan Mircea Cipariu.

16:20 Lansarea Colecției „Avangardă” a Editurii Tracus Arte.
Participă: Ioan Cristescu, Dan Mircea Cipariu.

16:40 Lansarea volumului colectiv de poezie Salonul ludicilor (texte de Horaţiu Mălăele, Emil Brumaru, Mircea Dinescu şi Şerban Foarţă, “sub direcţia” actorului George Mihăiţă) – Editura Tracus Arte.
Participă: Ioan Cristescu, Dan Mircea Cipariu.

17:30 Lansarea volumului Aliați incompatibili de Larry L. Watts, urmată de o sesiune de autografe (Editura Rao).
Participă: Larry L. Watts, Ovidiu Enculescu (director al Editurii Rao).

18:30 Lansare volumului Al treilea război mondial, de Alexandru Grumaz (Editura Rao).
Participă: Alexandru Grumaz, Ovidiu Enculescu.

19:00 Prezentare de carte: Îngeri în părul meu, de Lorna Byrne (Editura Rao).
Participă: Vlad T. Popescu, Ovidiu Enculescu.

19:30 Concert de folk susținut de OVIDIU SCRIDON & SILVAN STÂNCEL

Sâmbătă, 20 septembrie

10:00 Atelierul de creativitate„Scrisul și scrierile”.
Copiii sunt invitați să descopere scrisul pe tăblițe cerate, exact ca în Antichitate, cu instrumente de scris asemănătoare celor folosite de vechii romani.

11.00 Întâlnire și sesiune de autografe cu Andreea Esca.
Lansarea volumului Ce-am făcut când am tăcut (Editura Humanitas).

12.00 Întâlnire și sesiune de autografe cu istoricul Lucian Boia.
Discuție pe marginea volumelor Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări, Germanofilii, Balcic. Micul paradis al României Mari, Dosarele secrete ale agentului Anton. Petru Comarnescu în arhivele Securităţii (Editura Humanitas).
Participă: Lucian Boia și Cornel Sigmirean.

13:00 Întâlnire și sesiune de autografe cu Dan C. Mihăilescu.
Lansarea volumului Castelul, biblioteca, pușcăria (Editura Humanitas).
Participă: Dan C. Mihăilescu, Ioana Both.

14:00 Recital Mircea Dinescu: muzică, vin și poezie.

15:00 Întâlnire și sesiune de autografe cu Sega.
Prezentarea bestsellerurilor Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India și Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal (Editura Humanitas).

16.00 Discuție pe marginea volumului O istorie a literaturii române pe unde scurte.1960–2000, de Monica Lovinescu (Editura Humanitas).
Participă: Alexandru Cistelecan, Dan C. Mihăilescu, Ioana Both.

16.30 Lansarea volumului Chenzine literare, de Tania Radu (Editura Humanitas).
Participă: Tania Radu, Ioana Both, Alexandra Cistelecan, Cornel Moraru.

17.00 Lansarea volumului Bifurcații de Liviu Ornea (Curtea Veche Publishing).
Participă: Liviu Ornea, Alex. Ștefănescu.
Moderator: Valentina Roman.

17.30 Lansare volumului Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, societate, de Kőrössi P. József (Curtea Veche Publishing)
Participă: Markó Béla, Alexandru Cistelecan, Daniel Cristea Enache.
Moderator: Valentina Roman.

18.15 Lansarea volumului Mesaj către tineri: Redescoperiți literatura, de Alex. Ștefănescu (Curtea Veche Publishing).
Participă: Alex. Ștefănescu, Iulian Boldea.
Moderator: Valentina Roman.

19.00 Concert de muzică veche susținut de trupa Trei Parale.

Duminică, 21 septembrie

11.00 Întâlnire și sesiune de autografe cu Ana Blandiana.
Lectură publică din Fals tratat de manipulare (Editura Humanitas).
Participă: Ana Blandiana, Alexandru Cistelecan și Iulian Boldea.
11.45 Masă rotundă – „Două cărți pentru cultura Română” (Ion Barbu, în timp și dincolo de timp, de Basarab Nicolescu și Aproape de scenă, George Banu, de Iulian Boldea si Ștefana Pop-Curșeu; aparute la Curtea Veche Publishing)
Participă: Basarab Nicolescu, Magda Stavinschi, Iulian Boldea, Ștefana Pop-Curșeu.
Moderator: Valentina Roman.

12:30 Lansarea antologiei Casele vieților noastre, de Ana Blandiana (Editura Humanitas).
Participă: Ana Blandiana si Dan C. Mihăilescu.

14:00 Întâlnire și sesiune de autografe cu Radu Paraschivescu.
Dialog cu publicul despre volumele Maimuţa carpatină și Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle (Editura Humanitas).

15.00 Lansare de carte: Ispita Izbăvirii, de Mihai Sin (Editura Nemira).
Participă: Anca Sin, Lazăr Lădăriu, Mariana Cristescu, Valentin Marica, Nicolae Băciuţ.

16:00 Concert al trupei Listen.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *