Puterea exemplului

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi“, spunea Gandhi. Şi avea dreptate.

Văd mereu tot felul de invitaţii pe Facebook pentru a mă alătura unor grupuri care susţin virtual tot felul de cauze. Ce nu văd este rezultatul faptelor şi acţiunilor lor. Pentru că, de cele mai multe ori, de la a zice până la a face este o distanţă destul de mare şi niciodată nu este de ajuns să spui  ceva dacă nu şi faci acel ceva. Pentru că puterea exemplului este cea mai clară dovadă că asculţi de vorbele lui Gandhi.

Sincer, personal mi-ar plăcea ca, pe lângă invitaţia de a mă duce să plantez un copac , să văd şi poze cu cel care a iniţiat cauza, plantând un copac şi exemplificând că se poate. Aş vrea să-l văd pe cel care cere donarea de sânge că o face şi să pună o poză cu biletul de donator pe grup. Aş vrea să-l văd pe cel care ne roagă să facem donaţii că el e primul care a făcut donaţii şi să facă dovadă printr-o poză a extrasului bancar … şi exemplele pot continua.

Sunt curioasă care este procentul de oameni care, după ce acceptă participarea la o cauză, chiar o susţin cu adevărat şi chiar fac ceva cu privire la ea. Eu una cred că procentul este foarte mic şi mai cred că uneori chiar cei care pornesc uită să mai facă ceva. Eu am momente când refuz să particip, pentru simplul motiv că dacă cred în ceva sau doresc să sprijin ceva, o pot face foarte bine fără să spun nimănui. Adaptând un proverb românesc, mai bine fac decât mă laud că fac şi să rămân cu lăudatul.

Aşadar, dragilor, mai multe fapte şi nu vorbe. Şi mai multe exemple decât invitaţii.

Voi ce părere aveţi despre aceste lucruri? Acceptaţi participarea la o cauză doar de ruşinea prietenului care v-a invitat, sau chiar faceţi ceva?

 

P.S. Chiar sunt curioasă dacă toţi prietenii care m-au invitat la acţiunile contra ACTA vor fi mâine în locaţiile specificate de invitaţiile de pe grupuri :)

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

4 thoughts on “Puterea exemplului

  1. Asta e o rugaminte mai veche a mea catre cei care trimit invitatii pe facebook. Cred ca am spus totul atunci.

    "Nu mai umpleti peretele de facebook, mailurile cunoscutilor, inboxul telefoanelor sau orice alta forma de raspandire a informatiei, cu tot felul de mesaje cretine fara sa va aruncati macar un ochi peste ele si sa le treceti prin filtrul ratiunii pentru ca informatiile veridice si cu adevarat importante vor intalni apoi tot mai multi Toma Necredinciosu' ca mine!

    Sunt atat de satul si de scarbit de toate spamurile imbecile si de toate pozele "socante" care circula pe internet incat am ajuns sa fiu mai mult decat reticent la orice fel de poveste de genul asta."

    Din respect pentru voi nu voi atasa linck, dar o parere mai ampla gasiti la mine pe blog sub titlul "Spam sau apel disperat?"

  2. Eu m-am implicat în proiectul Let's do it, Romania! Și mă implic în continuare: nu arunc gunoaiele în urma mea. Poate dacă ne=am implica în mai puține proiecte de genul ăsta, am și reuși să le onorăm cât de cât. Și ideea e să alegem ceva de ce și reprezintă, nu ceva doar de ochii lumii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *