Talent sau muncă?

Demult unii din noi au încercat să scrie un roman sau o nuvelă. Dar au făcut-o fără să ţină cont de unele reguli. Uneori nu te poţi baza doar pe talent. Talentul nu înseamnă nimic dacă nu exersezi.

La un moment dat fiecare dintre noi a visat că ar fi foarte bun la ceva. În copilărie, ne-am dorit să devenim medici, pictori şi multe altele. Multe dintre visurile noastre par prostii mai târziu. Le-am abandonat pentru că simţim că nu suntem talentaţi pentru canto, pentru învăţarea limbilor străine, pentru scris. Dăm vina pe lipsa talentului sau suntem descurajaţi pentru că ni s-a spus că nu suntem talentaţi pentru realizarea visurilor noastre. Cu toate acestea, în ce măsură este adevărat? Coyle decide să contrazică convingeri împărtăşite despre talent.

În 2006, Coyle a luat decizia de a vizita “locuri mici care produc talente enorme de mărimea Everestului” (Coyle 2009: 11). El a vizitat locuri izolate şi a văzut diferite persoane în diverse domenii, care exersau în domenii de la sport până la muzică. Aceste locuri sunt din diferite părţi ale lumii: el vizitează un teren de tenis de la Moscova, un teren de fotbal în Sao Paulo, Brazilia, un studio vocal în Dallas, Texas, o şcoală din San Jose, California, o academie de muzică din New York şi o insulă de baseball în Caraibe. Coyle consideră că, prin vizitarea acestor locuri mici şi izolate, observaţiile sale vor contrazice convenţiile stabilite cu privire la talent. Aceste locuri au atins un mare succes. Coyle susţine că s-ar aştepta să vadă acolo tot ce se întâmplă mergând perfect, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. În timpul training-urilor, aceşti oameni talentaţi, de asemenea, luptă. Arta lor nu vine întotdeauna perfectă.

Exemplele le oferă pentru a ne arăta nouă cititorilor că talentul are nevoie de practică. Mai mult de atât, acesta susţine că “a face progrese este o chestiune de eşecuri mici” (Coyle 2009: 13). “Fă erorile şi corectează-le”, spune Coyle (18).

Dacă vreţi să aflaţi mai multe, consultaţi: Coyle, Daniel, “The Sweet Spot.”The Talent Code. Greatness Isn’t Born. It’s Grown. Here’s How. New York: Bantam, 2009. 11-29.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *