Rezumat:
La 20 de ani de la evenimentele tragice din 11 septembrie 2001, Olivier Roy, politolog, specialist in Islam, un bilant al lumii dupa tragicele atentate. Chiar daca recunoaste ca aceste atentate au bulversat Occidentul, estimeaza ca nimic nu s-a schimbat cu adevarat din punct de vedere politic si strategic. Va spunem totul chiar acum.
Cum au schimbat atentatele din 11 septembrie 2001 lumea in care traim? Care sunt lectiile pe care Occidentul le-a invatat din aceste atacuri fara precedent? Olivier Roy, politolog specialist in Islam, analist, 20 de ani mai tarziu, impactul atentatelor asupra societatii noastre. Conform acestuia, nimic nu s-a schimbat, 20 de ani mai tarziu, pe plan politic si strategic.
O schimbare fundamentala dar doar pe plan securitar
Exista doua planuri. Primul plan este evident securitatea. Pe acest plan a existat o schimbare fundamentala odata cu dezvoltarea mijloacelor de informatie, odata cu schimbarea modului de cooperare si eficienta serviciilor. Am ajuns intr-o societate de supraveghere care afecteaza un numar mare de domenii. Insa, pe plan politic si strategic nu putem spune ca s-a schimbat mare lucru.
Nu putem lupta impotriva terorismului printr-o ocupatie teritoriala
De ce? Deoarece americanii nu au reusit sa “restructureze” Orientul Mijlociu asa cum isi doreau. Au incercat sa stabileasca state democratice si sa stabilizeze regiunea invadand Irak si Afghanistan conform declaratiilor facute de Olivier Roy. 20 de ani mai tarziu, avem parte de un esec rasunator. Am realizat ca nu putem lupta impotriva terorismului printr-o ocupatie teritoriala cu ajutprul unei armate. Drept dovada, talibanii, au reusit sa puna stapanire pe Kabul, anul acesta in august. Statele Unite ale Americii au parasit Afghanistanul la scurt timp, lasandu-si dusmanii stapani pe tara. Dupa 20 de ani de razboi care i-a costat propria viata pe 2465 de soldati americani. Au mers in zona doar pentru a-l ucide pe Bin Laden, creierul atentatelor din data de 11 septembrie 2001.
Au avut nevoie de numai putin de 10 ani sa il ucida. Insa nu au avut niciun fel de problema cu talibanii cand acestia s-au aflat la putere, intre anii 1996-2000.
In acea zi, martorii isi aminteau cum pompierii “coborau la moarte”, cautau putinii supravietuitori printre ruine. Multi au fost surprinsi de lipsa de mijloace de care dispuneau acestia din urma. Aveau obisnuitele unelte de pompieri, corzi si furtun…insa anu erau nici pe departe pregatiti pentru ceea ce ii astepta. Nimeni nu s-a asteptat la asa ceva…singurele cuvinte care se auzeau in mod frecvent erau “dezastru” si “Bin Laden”. Numerosi sunt cei care au auzit acest nume pentru prima data in viata…
O comemorare care nu are nimic politic
Pentru cunscutul politolog, comemorarile din 11 septembrie scot la iveala in special o dimensiune emotionala. Cu totii ne amintim de prabusirea turnurilor gemene World Trade Center. Ne amintim cu totii socul planetar care a urmat, frica, teroarea si teama. Dar nu, nu comemoram in niciun caz bulversarea politica doarece atat de putine lucruri s-au schimbat in cei 20 de ani…din pacate.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.