Agenda de weekend la Bookfest Timișoara

bookfest timisoara

● Dialogul a două savuroase personalități, Gabriel Liiceanu și Dan C. Mihăilescu, va fi capul de afiș al zilei de sâmbătă

● Ioan Holender este protagonistul unui volum ce va fi lansat și dezbătut sâmbătă, de la ora 16.00

● Multiculturalitatea Timișoarei, evocată într-un volum de excepție semnat de Smaranda Vultur, Memorie și diversitate culturală la Timișoara. Meserii și meseriași.

Scriitorii Gabriel LIICEANU și Dan C. MIHĂILESCU, doi dintre cei mai vânduți autori Humanitas, sunt protagoniștii unuia dintre cele mai așteptate momente ale Salonului de Carte Bookfest Timișoara, ediția a IV-a. Cei doi vor discuta sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 14.30, nu doar despre lucrările lor cele mai noi (o nouă ediție din Declarație de iubire pentru LIICEANU, volumul de eseuri Castelul, biblioteca, pușcăria pentru MIHĂILESCU), ci și despre fascinanta figură a Reginei Maria, căreia editura Humanitas tocmai i-a tipărit al doilea volum din suita Jurnalului de război.

Un alt eveniment care va polariza atenția este – sâmbătă, de la ora 16.00 – lansarea studiului Ioan HOLENDER. De la Viena la Timișoara, semnat de Cornel UNGUREANU și Vasile BOGDAN pentru editura locală Brumar. În prezența autorilor, dezbaterea moderată de jurnalistul Robert ȘERBAN va fi un excelent prilej de a celebra pe unul dintre cei mai iubiți fii ai urbei, cel pe care analele muzicii culte îl rețin ca pe “cel mai longeviv director al Operei din Viena”.

Printre celelalte personalități prezente în programul penultimei zi de Bookfest Timișoara sunt scriitorii Daniel VIGHI și Viorel MARINEASA, care își dau întâlnire cu vizitatorii salonului la lansarea lucrării Dicționar de termeni arghezieni (Editura Universității de Vest Timișoara), la care vor vorbi alături de autoare, Simona CONSTANTINOVICI.

Bookfest Timișoara nu trage cortina fără ca, duminică, 29 martie, alte câteva manifestări să își facă loc în agenda de evenimente. Dintre ele, poate cea mai importantă este lansarea lucrării Memorie și diversitate culturală la Timișoara. Meserii și meseriași, publicată de Smaranda VULTUR tot la Editura Universității de Vest Timișoara. Vor vorbi despre carte, de la ora 11.00, alături de autoare, Adriana BABEȚI, Vasile DOCEA, Nicoleta MUȘAT. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Kratima.

Tot duminică, de la ora 12.00, Asociația peisagiștilor, filiala Timișoara, prezintă publicului volumele In Ground We Sleep și Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural. Comunități germane din Banat, despre care vor vorbi Raluca RUSU și Diana BELCI.

Pe tot parcursul salonului, cititorii sunt invitați nu doar să achiziționeze carte (adeseori, la prețuri reduse cu până la 50-60%) sau să asiste la dezbaterile și expozițiile pregătite de Asociația Editorilor din România, organizatorul tradițional al saloanelor Bookfest, ci și să semneze petiția prin care editorii protestează față de timbrul cultural, subiect mult dezbătut în presa ultimelor săptămâni.

Program sâmbătă, 28 martie

12:00 Lansare: “Filiere și mecanisme de propagandă nazistă în Banat (1933-1945)”, de lect. univ. dr. Mihai A. Panu. Volum apărut la Editura Mega. Prezintă: lect. univ. dr. Alexandru Jadaneanț și conf. univ. dr. Vasile Docea (directorul Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran”)

14:30 Întâlnire cu Dan C. Mihăilescu și Gabriel Liiceanu. Discuție despre volumele “Declarație de iubire”, de Gabriel Liiceanu, “Castelul, biblioteca, pușcăria”, de Dan C. Mihăilescu, și “Jurnal de război”, de Maria, Regina României (Editura Humanitas). Dezbatere moderată de Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas.

16:00 “Brumar la pătrat”. Lansarea cărții cu și despre cel mai mai longeviv director al Operei din Viena, timișoreanul Ioan Holender – “Ioan Holender. De la Viena la Timișoara”, de Cornel UNGUREANU și Vasile BOGDAN -, și lansarea antologiei de poezie a celui mai longeviv cenaclu literar al Timișoarei – “Antologia de poezie a Cenaclului Pavel Dan” (Editura Brumar). Invitați: Cornel Ungureanu, Vasile Bogdan și Eugen Bunaru. Prezintă: Robert Șerban.

17:00 Lansare: “Suveranitatea statelor și integrarea europeană a Balcanilor: cazul Serbiei”, de Dan D. Lazea (EUVT). Alături de autor prezintă: Dr. Oana Popa.

18:00 Lansarea primelor titluri ale Editurii Ariergarda: “Vilayetul Timișoara. 1552 -1716”, de Cristina Feneșan; “Prin meandrele istoriei”, de Caius Muțiu; “Pipa domnului Horipundo”, de Teodor Spătaru. Prezintă: Simona Constantinovici, Ana Pușcașu, Daniel Vighi și Viorel Marineasa.

19:00 Lansare: “Dicționar de termeni arghezieni”, de Simona Constantinovici (EUVT). Alături de autoare vor fi prezenți scriitorii Daniel Vighi și Viorel Marineasa.

Program duminică, 29 martie

11:00 Lansare: “Memorie și diversitate culturală la Timișoara. Meserii și meseriași”, de Smaranda Vultur (EUVT). Alături de autoare, vor vorbi: Vasile Docea, Adriana Babeți și Nicoleta Mușat. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Kratima.

12:00 Dublă lansare a Asociației Peisagiștilor, filiala Timișoara. “Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural. Comunități germane din Banat” și “In The Ground We Sleep”. Vorbesc: Raluca Rusu și Diana Belci.

Intrarea în cadrul salonului, cât și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia, va fi gratuită. Programul de vizitare este între 10:00-20:00, zilnic.

Bookfest Timișoara 2015, la care cumpărătorii vor putea găsi, la prețuri de editură, circa 20.000 de volume, este un salon organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara.

Partenerii acestei ediții sunt: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara.

Parteneri media: Radio România Timișoara, Ora de Timiș, TVR Timișoara, Hotnews.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut (București, 28 mai – 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al ediției 2014 a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură – Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996). În 2015 invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Republica Cehă.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *