Ce nu inveti la scoala?!?!

Traiasca scolile din care ies oameni atat de destepti, era replica unui actor dintr-un film de demult. Cata dreptate avea, prin aceasta satira, pentru ca se consolideaza pe zi ce trece teoria conform careia elevii ce parasesc bancile scolilor sunt din ce in ce mai prosti.

Dar nu vreau sa vorbesc despre competentele lor, ci vreau sa vorbesc despre ceea ce nu se invata in scoli. Si ar trebui!

Nu inveti despre taxe. Nu ai nevoie doar de matematica, gramatica, istorie si geografie. Ai nevoie de mai mult de atat, ai nevoie de cunostinte despre modurile de taxare ale Romaniei, ai nevoie sa stii despre TVA, cota unica de impozitare, CAS, CASS, ce sunt ele. Nu pentru ca te-ar ajuta cu adevarat, asa cum nici matematica nu te ajuta cu adevarat, ci doar pentru ca ai nevoie sa stii!

Nu ne invata in mod direct despre cum functioneaza bancile, prin ce sisteme. Cum fac acestea cand ofera credite, despre dobanzi, modul lor de calcul si asa mai departe. Despre asa ceva nu inveti!

Nu inveti cum sa votezi. Se fac stiinte sociale pe banda rulanta. Ies de pe bancile liceelor oameni care cunosc istoria de la 1500 pana in 1990, si atat. Nu inveti nimic despre cum sa votezi, cine e stanga si cine e dreapta, de ce stanga e dreapta si nu stanga sau de ce stanga nu e dreapta.

Nu inveti cum sa cumperi o casa, o masina. Inveti despre aceste doua bunuri ca nu reprezinta idealul in viata, ci intelectul conteaza cel mai mult, insa.. ai nevoie de o casa ca sa poti dormi, si de o masina cand necesitatea o impune. Dar nu, nu inveti cum sa obtii o casa, cum sa faci un contract, cum sa faci un plan de dezvoltare mai bun pentru locuinta ta.

Nu inveti ce sa mananci si cum trebuie sa mananci. Chimia iti spune numarul atomic al mercurului, 21, dar la scoala nu vei invata cate E-uri contine margarina, sau nu vei invata cum se cultiva in mod 100% bio, sau nu vei invata despre proprietatile propolisului. Nu, tu ai nevoie sa faci atomi si molecule, care te vor ajuta! Daca vei deveni chimist!

Nu inveti strategii de succes sau monetizare. Inveti matematica, inveti sa calculezi, mananci algebra pe paine, dar o strategie buna de succes nu vei primi niciodata, nici de monetizare. Nu vei fi invatat cum sa planifici o strategie de succes pentru ca nici ei nu au competente pentru asa ceva, ei profesorii. Sau poate au, dar programa nu include aceste detalii “minore vietii”.

In schimb inveti o gramada de citate dupa care cica trebuie sa te ghidezi. Citate mai mult sau mai putin motivationale. Dar in general mai putin motivationale. In general toti pedagogii si profesorii au tendinta de a folosi critica constructiva. Este perfecta, insa cand faci asta, ofera solutii, ofera ponturi si optiuni pe care elevul poate sa le urmeze.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *