Cum definiţi un om bun?

Profesorul Sam Bowles, de la Institutul Santa Fe, din Statele Unite, a analizat civilizaţii străvechi şi a descoperit că amabilitatea a fost componenta-cheie care a ajutat la supravieţuirea comunităţilor.

Un gest mărunt şi anonim te poate face să te simţi un om bun. Un gest mare îndreptat către cineva cunoscut poate avea consecinţe sociale: poţi să-ţi faci un prieten nou sau să fii rasplatit generos. Daca îi plăteşti cafeaua unui necunoscut, asta are un ecou de scurtă durată, dar, dacă îti ajuti vecinul, asta poate duce la strângerea unei relaţii.

Fiecare om are nevoie de dragoste. Fiecare om vrea pe cineva să-i fie alături, să-l înţeleagă, să-l spijine, cineva pentru care să conteze, să fie important, cineva care să-l ţină în braţe, cineva care să-i spună o vorbă bună atunci când sufletul îi e trist, cineva cu care să râdă, să alerge prin ploaie, cineva cu care să viseze…..

Pentru asta ai nevoie de intimitate. Ce înseamnă intimitatea? Să renunţi la zidurile din jurul tău, să fii autentic. Toţi avem ceva de ascuns, chiar faţă de noi înşine. Să dărâmi zidurile înseamnă vulnerabilitate iar celălalt poate profita de slăbiciunea ta. Atunci poţi să suferi. Cui nu îi este frică de suferinţă? Mulţi aleg să trăiască în spatele zidurilor, pentru totdeauna singuri… Cum poţi şti că cineva vrea să-ţi fie alături dacă nu-l laşi?

Citeste si:  Fidelitatea - sentiment sau opțiune?

Şi totuşi toţi avem nevoie de dragoste, toţi tânjesc după ea, însă nimeni nu vrea să fie “gol” în faţa celuilalt.

Cui îi pasă că amabilitatea este în esenţă egoistă? Cartea Dă mai departe (Pay It Forward) spune povestea unui baiat care decide ca, pentru fiecare bine care i se face, la randul său să dea de trei ori mai mult. Cartea s-a ecranizat şi a declanşat o mişcare în viaţa reală bazată pe principiul “dăruieşte mai departe”. Asta dovedeşte cum bunătatea poate fi pur si simplu dezinteresată – oameni care ajută oameni necunoscuţi fără să aştepte vreo recompensă. Ryan Hyde spune că nu contează ce-i face pe oameni să daruiască, conteaza doar că au decis să faca acest gest.

Un sinonim al cuvântului bunătate este termenul umanitate. Bunătatea este esenţială în definirea noastră ca oameni, o recunoaştere a faptului că vâslim în aceeaşi barcă. Unul dintre motivele care face ca viaţa să fie traită este că, uneori, cei din jur sunt altruişti”, spune Bowles.

Copiii mici arată o tendinţa de a fi amabili chiar înainte de a putea vorbi, după cum arata un studiu publicat în revista Science, în 2006. Copiii de numai doi ani vor ridica un obiect scăpat pe podea de un adult şi-l vor înapoia, dar asta numai dacă cei mici cred că obiectul nu a fost scăpat în mod intenţionat.

Citeste si:  Vampirii, serialele şi filmele

Vreau să cred că toţi putem fi buni.

Voi cum definiţi un om bun?

Sursa: Reader’s digest

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

5 thoughts on “Cum definiţi un om bun?

  1. Un om bun este acela care, desi a fost huiduit, niciodata nu s-a razbunat. Bine, recunosc si stiu, sunt mici exceptii cand uiti ca razbunarea-i arma prostului si treci la treaba (acela poate fi momentul cand spui: "ajunge").

  2. Un om bun este acela care ajuta sincer, fara niciun interes ascuns, fara nici o urma de egoism in amabilitatea lui, fara sa astepte vreodata ceva in schimb.

  3. Rabdator, gata sa asculte si sa ajute oricand este nevoie, un om care incearca sa faca bine prin toate faptele sale.

  4. foarte bine scris! referitor la copiii amabili: eram odata in balcon si ma urcasem pe un scaun mic si cam instabil sa iau ceva de pe un raft , varul meu de 4 ani atunci , a venit in spatele meu si mi s-a proptit cu umarul sub fund "stai linistit ca te tin eu" .nu s-a gandit o clipa ca nu are nici o sansa sa tina 70 kg , el doar a facut.bineinteles ca m-am oprit din ce faceam si am inceput sa rad.apoi ma gandeam cu parere de rau ca inaintand in varsta mare parte din oameni isi pierd instinctul asta.sunt de parere ca bunatatea dusa la extrem , cum a scris si Clara mai sus este incercarea de a face bine prin toate faptele tale.este un fel de , "sa impaci si capra si varza" , adica impartialitate si alegerea actiunilor tale in asa fel incat sa fie toata lumea multumita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *