De ce luam decizii proaste?

Cu totii am fost acolo, cu totii am luat decizii proaste si adesea ne intrebam unde am gresit exact. Se pare ca nu este numai vina noastra in totalitate. Psihologii au explorat o serie de fenomene care ne influenteaza modul de a lua decizii, astfel ca, multe dintre aceste fenomene pot sta la baza intelegerii si ne pot ajuta sa devenim mai constienti de capcanele care conduc ca noi sa luam cele mai proaste decizii.

Fenomenele care ne influenteaza comportamentul

Efectul de ambiguitate este un fenomen care influenteaza modul nostru a lua unele decizii si este bazat pe ceea ce stim cu privire la rezultat. Daca ne sunt prezentate alegeri si stim rezultatul unei actiuni, atunci avem tendinta de a alege o actiune a carei rezultat nu il cunoastem, indiferent de cat de multe satisfactii ne-ar putea aduce prima actiune, pentru care stim deja care va fi rezultatul.

Dorinta noastra de a primi o recompensa imediata poate conduce la decizii gresite, deoarece suntem ancorati in prezent si nu ne concentram asupra a ceea ce va urma. Acest lucru poate fi explicat de nivelul de endorfine care creste in momentul unei recompensari imediate, dar nu si in cazul celei oferite peste un interval de timp mai lung.

Citeste si:  Cum sa va alegeti salteaua de dormit potrivita

Cum putem lua decizii mai bune?

Ia o pauza si gandeste-te la o solutie. Solutia la orice problema nu se afla la acelasi nivel cu problema in sine. Cei mai multi dintre noi raman blocati la acel stadiu de constientizare limitata in care vad doar probleme. Blocajul la acel nivel atrage o multime de probleme. Oamenii iau decizii in baza temerilor, a anxietatii si a frustrarii si isi epuizeaza toata energia.

Indiferent ca luam decizia corecta, sau ca alegem una gresita si invatam din ea, ne extindem starea de constientizare. In definitiv, singura decizie gresita este cea care nu ne ajuta sa evoluam in niciun fel.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *