Citeam zilele trecute în presă, că românii au fost cu 70 % mai prezenţi pe Facebook, în perioada Crăciunului, decât anul trecut. Nu pot decât să dau dreptate sondajului respectiv. Acest lucru l-am observat şi în lista mea de ”prieteni”. Activitatea a fost una cât de poate de serioasă. Au fost împărtăşite informaţii despre meniul din seara de Crăciun, mii de poze cu brazii împodobiţi ai fiecăruia, alte mii de poze cu cadourile de la Moş Crăciun plus detalii despre modul în care fiecare a considerat să îşi petreacă acea seară.
Peste câteva zile o să fie petrecerea de Revelion. Am observat că o parte din ”prietenii” mei deja se află în locurile unde urmează să îşi petreacă noaptea dintre ani, alţii urmează să plece și nu au conexiune la Internet, iar asta îi “omoară” încet. Mesaje de despărţire mai triste ca atunci când îţi pleacă iubitul în război, îsi lasă fiecare pe perete. 99% dintre ei se întorc în câteva zile, aşa că nu văd unde e tragedia.
Și acum vine întrebarea mea: înainte de apariţia Facebook-ului, în 2004, cum ne petreceam timpul? Hi5, mIRC și alte reţele de socializare. Şi înainte? Oare cum ar fi lumea fără Facebook? Poate nu am mai afla aşa de uşor că o colegă din şcoala generală e acum în America, sau că vecinul a mâncat peşte la cină, dar poate am comunica mai uşor, mai deschis şi mai sincer.
Ne-am creat toţi o lume a noastră, perfectă, în spatele unui ”profil” şi nu mai ştim să facem diferenţa între ”noi de pe Facebook” si ”noi cei reali”. Ne e din ce în ce mai greu să stabilim o întâlnire în lumea reală, să socializăm la fel de uşor cu necunoscuţii, să apreciem la fel de mult lucrurile mărunte. Ne îndepărtăm de realitatea “reală” şi ne-o însuşim din ce în ce mai mult pe cea virtuală. Cât de departe o să mergem? Cât de ”inumani” o să devenim? Cât o să ne mai ascundem de probleme şi decepţii în spatele unui monitor?
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.
Trist, dar adevarat.
Ai dreptate Adeenah si sincer sunt momente cand imi doresc sa ma indepartez de tot si de lumea asta sa o mai traiesc pe cea reala..
Cam așa e..observ o evoluție rapidă a socializării pe Internet, pe când acest lucru în viața reală se întâmplă din ce în ce mai rar…
Să știi că și eu am..dar parcă e așa comod aici….
Și eu vreau de multe ori să fac asta…dar parcă e așa comod aici…
Facebookul ne intră sub piele încet dar sigur. Sunt curios ce reţea o să urmeze după Facebook. Probabil una în care vom putea să ne cunoaştem în 3D ;)
E problema al adolescentilor din ziua de azi. Cine a invatat sa socializeze fara Facebook si HI5 va prefera cu siguranta relationarea offline.
Tu ai scris aici o chestie jumatate presupusa, jumatate generalizata din presupunere. Probabil ca or fi…nu stiu cati…care se ascund in spatele unui profil de facebook. Probabil ca or fi…nu stiu cati…care lasa balta viata sociala pentru viata online. Stii tu cati sunt astia? Pe ce baza generalizezi tu niste observatii pur subiective de-ale tale?
La fel de bine eu iti pot spune ca am o groaza de prieteni care sunt activi pe facebook…dar sunt la fel de activi si in viata offline. Ca ei aleg sa scrie pe facebook ce au mancat la cina sau ca au plecat nu stiu unde…pana la urma sunt liberi sa o faca. Si tu esti libera sa ii citesti, sau la fel de bine poti sa debifezi update-urile de la ei si end of story. Eu asa am facut cu destui…pentru ca pur si simplu nu ma interesa ce faceau ei, dar nu inseamna ca ii condamnam pentru ca scriau ce faceau si unde mergeau.
Cred ca ar fi mai bine sa fim ceva mai echilibrati si sa incercam sa nu mai blamam in stanga si in dreapta diferite lucruri doar pentru ca acum 10 ani era altfel. Pana la urma toate aceste mijloace de comunicare sunt un plus fata de ce era in trecut. Nu iti impune nimeni sa le folosesti…sau nu vine nimeni sa te priveze de mijloacele clasice/traditionale de comunicare pentru a-ti baga pe gat facebook-ul, messengerul, etc. Avem de ales.
Ca o sugestie: in formularea "Comentariul dvs. trebuie să fie aprobat de administratorii site-ului înainte de a apare." … forma corecta este A APAREA, nu a apare. Deci se pare ca uneori tindem sa fim ceva mai preocupati de cei din jurul nostru si de greselile lor uitand ca prima noastra grija ar trebui sa fim noi si greselile noastre.
Radu, sincer, nu mă mai miră nimic :)
Rareș, nu blamam pe nimeni în acest articol, cum nici nu încurajam pe nimeni să facă nimic. Era doar o observație asupra evoluției acestei rețele de socializare în viața noastră.
Știu lucrul acesta. Din păcate nu a existat posibilitatea de a modifica modul cum apare acest anunț! Știu că forma corectă este a apărea!
Din păcate în rândul adolescenților și eu cred că e la fel…preferă viața online!
ok, dupa blamari si neblamari pentru iar "greselili", sa revenim la subiect. Sunt multi care reusesc sa fie activi in realitate la fel de mult ca online. Cred ca inclusiv eu sunt o dovada, care sunt toata ziua pe calculator, la munca, acasa, pe drum ( pe telefon), cu toate acestea consider ca internetul nu a facut decat sa ma ajute sa cunosc mai multi oameni de-a lungul anilor. Facebook? Nu fac parte dintre cei care se afiseza pe facebook cu poze si alte impresii, decat comunic cu diversi oameni plecati departe sau cu bloggeri. Recunosc, rapeste mult timp, dar are si niste aspecte pozitive…
Totul sta in masura!
De acord cu Bianca. Pana la urma inevitabil intrii pe Facebook sa vezi o noutate, sa vezi ce a mai scris alt blogger, mai discuti cu o persoana cu care la telefon poate nu mai apuci sa vorbesti din cauza programului. Practic Facebook-ul este o treapta mai sus pe scara evolutiei comunicarii. Eu nu vad reteaua de socializare ca ceva rau, ci din contra. Ajuta ca lumea sa fie mai aproape, fie si prin intermediul online-ului. Eu de exemplu pe Facebook am vorbit cu un fost coleg de liceu care locuieste acum in Bruxelles. Habar n-aveam ca el nu mai e in tara. Si asa am reusit sa schimb doua trei vorbe cu el. Si sunt sigura ca toti avem cel putin un exemplu de genul acesta.
Bianca, stiu exact la ce anume te referi. Ideea acestui articol nu era aceea de a pune Facebook-ul intr-o lumina negativa. Pentru ca nu e asa. Ideea e ca aceasta retea de sociealizare a evoluat enorm comparativ cu altele din trecut.
Stiu persoane care inainte sa plece in concediu verifica daca au conexiune ( buna musai ) de internet pentru a nu pierde nimic din online.
Se va merge cat de departe vom permite, e la latitudinea noastra! :)
ma regasesc in comentariul tau :D
Da, corect, lucrurile merg până acolo unde le lăsăm noi să ajungă :)
Așa faci și tu? :D
de parca nu m-ai cunoaste! :D
:D Facebook addict! Like cred ca o să îi pui numele la băiat! Și Ana la fetiță! :D
Mark femeie,MARK!!:D
Adina are dreptate, facebookul face parte din viaţa noastră de zi cu zi mai mult decât ne-am dori. Şi vorbesc în numele generaţiei care am crescut cu cheia la gât, la care prinsa, bambilici, şaişpe sau douăşuna ne ţinea loc de facebook. Dacă nu ştiţi ce-i aia şaişpe sau douăşuna, căutaţi pe google ;) sigur nu o să găsiţi
Până la urmă trebuie să ne adaptăm noilor cerințe, nu? :D
Groaznic! Daca ar fi dupa mine, Facebook-ul ar fi desfiintat!