Eveniment: Bookfest Tîrgu Mureș

bookfest_tirgu_mures

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta (București, 28 mai – 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al acestei ediții a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură – Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

  • Lansări de carte și sesiuni de autografe cu unii dintre cei mai în vogă autori
    Recital de muzică și poezie marca Mircea Dinescu
    Cinematograful Bookfest vă așteaptă la proiecții gratuite
    Toți vizitatorii pot câștiga tablete și e-readere la tombola Bookfest

Trei zile pline de evenimente diverse cu personalități de marcă la Bookfest Tîrgu Mureș au fost pregătite pentru toți cei interesați, între 19 și 21 septembrie la Teatrul Național Tîrgu Mureș. Cei care vor veni la această primă ediție a Salonului de Carte Bookfest se vor putea întâlni cu autori cunoscuți și îndrăgiți precum Lucian Boia, Andreea Esca, Larry Watts, Markó Béla, Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Mircea Dinescu sau Sega.

În chiar prima zi de Bookfest, eseistul și matematicianul Liviu Ornea va prezenta, la ora 17.00, volumul Bifurcații (Curtea Veche Publishing, 2014), care reunește textele sale de opinie publicate în revista Observator Cultural, unde ține o rubrică permanentă.

Pasionații de istorie conemporană se pot întâlni, la ora 17.30, cu istoricul de origine americană Larry Watts, pentru prezentarea volumului Aliați incompatibili. România, Finlanda, Ungaria și al Treilea Reich (Editura Rao, 2014) care analizează complexitatea şi dinamica fascinante ale unor aliaţi fundamental incompatibili, reuniţi de ţeluri iremediabil opuse.

Sâmbătă, 20 septembrie, cititorii pot începe ziua alături de cunoscuta jurnalistă și prezentatoare TV Andreea Esca; la ora 11.00, aceasta va fi prezentă la evenimentul de lansare a volumului Ce-am făcut când am tăcut (Editura Humanitas, 2014), care adună amintiri dragi vedetei, de la copilărie până la drumul care i-a condus pașii spre jurnalism.

Începând cu ora 12.00, istoricul Lucian Boia va participa la Bookfest Tîrgu Mureș pentru o dezbatere cu prof. Cornel Sigmirean pe marginea volumelor Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări, Germanofilii, Balcic. Micul paradis al României Mari, Dosarele secrete ale agentului Anton. Petru Comarnescu în arhivele Securităţii (Editura Humanitas).

Tot sâmbătă, începând cu ora 13.00, criticul și istoricul literar Dan C. Mihăilescu are, de asemenea, întâlnire cu cititorii din Tîrgu Mureș, pentru lansarea volumului său Castelul, biblioteca, pușcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare (Humanitas, 2013), urmată de o sesiune de autografe. Volumul este, în cuvintele autorului, „o suită de imagini ale României, prin oglinda splendorii, suferinței și exemplarității feminine (…).” Evenimentul este urmat, la ora 14.00, de o întâlnire cu Mircea Dinescu, pentru un recital cu muzică, vin și poezie.

Cititorii dornici să pornească într-o călătorie spirituală sunt invitați la ora 15.00 pentru a-l cunoaște pe Sega, autorul bestsellerurilor Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India și Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal. Volumele reprezintă jurnalul unor călătorii pe care un tânăr le iniţiază într-un moment de cotitură a vieţii, când, după căutări febrile, dar sterile ale adevărului personal, îşi îndeasă toate întrebările într-un rucsac şi porneşte să le găsească răspunsuri pe alte meleaguri.

La ora 16.00, Alexandru Cistelecan, Dan C. Mihăilescu și Ioana Both vor discuta pe marginea volumului O istorie a literaturii române pe unde scurte. 1960–2000, de Monica Lovinescu, volum ce reunește cronicile literare radio care au transformat-o în una din cele mai cunoscute și îndrăgite voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă.

Seara celei de-a doua zile de Bookfest aduce, la ora 17.30 o discuție cu poetul și politicianul Markó Béla pe marginea volumului Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, societate de Kőrössi P. József (Curtea Veche Publishing, 2014). Cartea se află la graniţa dintre interviuri, convorbiri, scriere confesivă şi eseu și a apărut în limba română într-o ediţie revizuită şi prescurtată faţă de originalul maghiar.

Programul lansărilor se încheie la ora 18.15, alături de criticul literar Alex. Ștefănescu, unul dintre cei mai mari literați români în viață, autor a mii de articole publicate în presă şi a peste douăzeci de cărţi, care va prezenta la Bookfest Tîrgu Mureș cel mai recent volum al său, Mesaj către tineri (Curtea Veche Publishing, 2014).

Duminică, cea de-a treia zi de salon, o aduce în fața cititorilor, la ora 10.00, pe cunoscuta poetă Ana Blandiana, pentru o lectură publică din volumul Fals tratat de manipulare, un dialog cu publicul și o sesiune de autografe.

La ora 14.00, Radu Paraschivescu, cunoscutul prozator, traducător, jurnalist și redactor de carte, își va prezenta cele mai recente volume apărute la editura Humanitas: Maimuţa carpatină și Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle. Așa cum ne-a obișnuit, Radu Paraschivescu ne atrage atenția, prin textele sale, asupra unor derapaje uimitoare (culturale, logice, lexicale, gramaticale) ale societății românești.
Accesul publicului va fi gratuit la evenimentele din cadrul Bookfest precum și la proiecțiile din cadrul Cinematografului de artă Bookfest, organizat cu sprijinul partenerilor de la Institutul Balassi și Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR). Se vor putea viziona filme premiate, precum Inside Llewyn Davis (ultimul film al fraților Joel și Ethan Coen); Hannah Arendt (biopic despre celebra filosoafă); Eu și tu (ecranizare a romanului omonim de Nicolo Amanti); Incendii (Canada, 2010); Soția, femeia, gagica (Ungaria, 2012); Nu sunt prietenul tău (Ungaria, 2009); În numele lui Sherlock Holmes (film pentru adolescenți).
Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este a patra ediție locală a celui mai important eveniment expozițional in domeniul cărții din România; Bookfest mai are ediții locale la Timișoara, la Iași (3-5 octombrie) și la Cluj-Napoca (16-19 octombrie).

Prima ediție Bookfest la Tîrgu Mureș este organizată de Consiliul Județean Mureș și Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România și cu sprijinul Consiliului Local Tîrgu Mureș. Partenerii media ai evenimentului sunt Hotnews.ro, EuropaFM și AgențiadeCarte.ro.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *