Mutarea de locuinta: aspecte psihologice

Moving_HouseDespre casa se spune ca ne defineste, ca e parte din noi. Psihologii ne atrag atentia ca mutarea ne poate aduce stres fiind vorba de fapt de o noua etapa din viata. De ce? Pentru ca e vorba de a parasi un loc familiar si niste persoane cunoscute, de a ne separa de niste lucruri din viata noastra. Urmeaza sa “cucerim” un loc necunoscut si ne vom confrunta cu tot felul de alte probleme ca pana acum.

Acum depinde si de varsta celui care se muta. In unele cazuri, poate fi o alegere fortata, determinata de divort, somaj etc. Alberto Eiguer, psihanalistul autor al L’inconscient de la maison spune ca ne simtim obositi dupa o asemenea experienta si pentru ca o schimbare este dovada unui abandon: al unor obiecte, al unei case, al unui cartier. In acelasi timp, a se deplasa in viata e dovada unui potential, in hotararea de a ne indrepta in alta parte si deci a dorintei de a trai mai departe, spune psihanalista Virginie Megglé.

Pentru tineri, dorinta de a se muta poate fi o simpla dorinta de schimbare.

De ce face parte casa din noi? Pentru ca, ne spune Susan Clayton, psiholog, casa ne defineste si de aceea o decoram sau ne place sa avem grija de taiatul ierbii din gradina. Daca revedem locurile si casa unde obisnuiam sa locuim dupa un timp, ne intoarcem cu gandul la persoana care eram pe vremurile acelea. Clayton spune ca sta in natura umana sa dorim sa avem un loc de care sa ne simtim legati, sa avem sentimentul ca apartinem de el.

Citeste si:  Orgoliul este o calitate sau un defect? Afla chiar acum!

Exista diferente culturale legate de modul in care este vazuta apartenenta omului de un loc, de o casa in care obisnuieste sau obisnuia sa locuiasca. Punctul de vedere vestic predominant este ca individul ramane neschimbat indiferent de locatie. Cu toate acestea, de multe ori individul si mediul se influenteaza reciproc.

Aceasta este conceptia despre spatiul locuit pe care o au multi sud-asiatici. Desi in vest simtim nostalgie si atasament fata de locurile unde am trait, le vedem insa in final ca fiind separate de eul nostru interior. De ce? Pentru ca in lumea vestica exista si factorii ce tin de economie si de alegere. Crestem, cumparam o casa, si platim pentru ea noi si nu parintii. Este un sistem economic de marketing care spune oamenilor sa caute o locuinta mai buna. Mobilitatea aceasta a devenit parte din cursul natural al vietii. Scenariul e urmatorul: te muti din casa parntilor, mergi la colegiu, iti iei o casa mai buna, mai mare, si apoi dupa ce iti cresc copiii iti iei o casa mai mica. Vesticii nu au acelasi atasament fata de mediul inconjurator cum au comunitatile sud-asiastice, se spune. Ar fi vorba de o diferenta culturala.

Indiferent de diferente de psihologie si de cultura, cu totii avem in cele din urma nevoie de un loc pe care sa-l numim acasa.

Citeste si:  Avantajul pavelelor si alegerea montajului

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *