Parcul eolian CEZ din Dobrogea

Acest parc eolian este situat în zona Fântânele, Cogealac şi Grădina.

În România, Grupul CEZ este prezent din anul 2005, operând societăţi care desfăşoară activităţi de producţie, distribuţie şi vânare de electricitate. În anul 2008, CEZ a achiziţionat în România proiectul de parcuri eoliene localizate lângă trei comune din judeţul Constanţa: Fântânele, Cogealac şi Grădina. Construcţia Parcurilor Eoliene CEZ, care vor avea o putere totală instalată de 600MW, a început în 2008 şi se desfăşoară în 2 etape – prima la Fântânele, iar a doua lângă comunele Cogealac şi Grădina.

Investiţia este una masivă de 1,1 miliarde Euro în construcţia şi punerea în funcţiune a 240 de turbine eoliene, precum şi a infrastructurii auxiliare a acestora (drumuri, staţii de transformare, etc.)

Totalul de 600 MW al celor 240 de turbine eoliene au capacitatea aproximativ cât a unei unităţi din Centrala Nucleară de la Cernavodă. Prima etapă a proiectului din zona Fântânele are o putere totală instalată de 347,5 MW, iar cele din zona Cogealac şi Grădina au o capacitate totală instalată de 252,5 MW.

Turbinele montate în Parcurile Eoliene CEZ sunt produse de General Electric şi au o înălţime de 100m, la capătul ultimei secţiuni de turn fiind montată nacela. Lungimea unei singure pale este de aproximativ 50m.  Capacitatea de producţie a unei singure turbine este de 2,5 MW. Aceste turbine sunt programate să pornească automat când vântul depăşeşte viteza de 3m/s. În cazul în care vântul atinge viteze foarte mari, de peste 25m/s, turbinele se opresc automat cu ajutorul unui sistem electronic de siguranţă.

Citeste si:  Bronzarea şi arsurile solare

S-a observat că parcurile eoliene atrag turişti, ceea ce i-a determinat pe constructorii instalaţiilor să amenajeze puncte dedicate vizitatorilor, platforme pentru observarea priveliştilor şi acordarea de drepturi de vizitare a parcurilor.

Personal, am locuit în comuna Cogealac, bunicii din partea mamei fiind de acolo. Acum o săptămână am fost după 3 ani pe acolo şi nu mi-a venit să cred. Noaptea, beculeţele pâlpâitoare de la eoliene se văd absolut superb, âncă de pe la Cernavodă şi mai bine se văd de la Mihail Kogălniceanu. Pe timp de noapte părea un oraş cu lumini roşii care te lasă mut. Pe timp de zi te simţi ca în Olanda. Acum 3 ani ţin minte că erau câteva eoliene pe ici pe colo, însă acum sunt şi câte 3 una lângă alta.

Dacă aveţi drum prin judeţul Constanţa, nu strică să mergeţi cam 50km de la C-ta către Tulcea şi să ajungeţi pe la Cogealac, Fântânele sau Grădina să vizitaţi parcul.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

One thought on “Parcul eolian CEZ din Dobrogea

  1. Mi se pare interesant faptul ca aceste parcuri atrag turisti, si in opinia mea ideea dea a amenaja puncte dedicate vizitatorilor este una foarte ok, mai ales in scopul educarii populatiei spre utilizarea si incurajarea acestei tehnologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *