Proiectele de grup ne fac sa lucram mai prost

Proiect de grup

Te-ai aflat vreodata intr-o situatie in care trebuia sa lucrezi cu alti oameni (la serviciu sau la scoala) si ti s-a parut brusc ca parca toata lumea implicata dadea un randament mai mic? Se pare ca nu e vorba doar de faptul ca-ti urasti colegii de munca (si ei te urasc), ci de stiinta.

Se pare ca atuncic and te afli in intalniri si situatii de grup, creierul tau nu functioneaza la o capacitate foarte mare. Intr-un studiu facut de cercetatori care probabil ca-si doreau sa fi lucrat singuri, s-a descoperit ca atunci cand oamenii sunt pusi sa lucreze impreuna in grupuri mici, creierele lor incep sa functioneze ca un computer vechi cu Windows Vista. Acest lucru se intampla din diferite motive: in primul rand, trebuie sa acorde atentie interactiunii si comportamentului, in loc sarcina in sine; apoi, in al doilea rand, pentru ca statutul lor in grup le afecteaza performanta. Increderea conteaza si e greu sa tii pasul cand lucrezi cu ticalosi.

Deci, cu cat e mai competitiv grupul, cu atat mai lenes va deveni creierul fiecaruia. Pentru studiu, oameni cu IQ-uri similare au fost pusi in grupuri de cate cinci si li s-a masurat activitatea la teste mentale. Cand rezultatele au fost aratate intregului grup, cei care au iesit pe ultimul loc au inceput sa obtina rezultate si mai proaste pentru urmatoarele teste: se simteau mai prosti decat restul, asa ca au dat-o in bara mai mult decat daca ar fi lucrat singuri. Cercetatorii cred ca acelasi lucru se intampla in moduri mai subtile in viata de zi cu zi. Unii oameni, pur si simplu, lucreaza mai bine pe cont propriu.

Citeste si:  Companie placuta in free chat room

Acest lucru devine si mai complicat daca grupul include atat femei, cat si barbati. Per total, femeile din studiu s-au descurcat mai rau intr-un grup decat barbatii … dar, trebuie sa luam in considerare si faptul ca barbatii, in general, devin zevzeci cand se afla pe langa femei. Serios, alt studiu a aratat ca barbatii se descurca cu 14% mai putin la sarcini mintale cand li se pare ca o femeie ii priveste.

Si nu, acelasi lucru nu s-a intamplat cu femeile in scenariul opus. Va las pe voi sa ghiciti ce a facut diferenta.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *