QR code sau Quick Response Code, în traducere liberă aş spune Răspuns Rapid, este una din cele mai noi unelte de promovare şi a început să fie folosită din ce în ce mai creativ in publicitate şi în alte domenii.
Dacă cauţi o definiţie pe Wikipedia o vei găsi pe următoarea:
”Codul QR este azi o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice). Primul astfel de standard a fost creat în 1994 de către compania japoneză Denso Wave. QR este o prescurtare din engleză de la quick response, răspuns rapid. Creatorii codului au vrut să producă un decodor rapid. Codul QR este marcă înregistrată (trademark) a companiei Denso Wave, Inc. Deşi aceste coduri nu sunt încă utilizate în multe părţi ale lumii, ele sunt foarte frecvente în Japonia, unde sunt cea mai populară formă de bare bidimensionale. Între timp s-au răspândit şi în SUA, Canada, Germania şi alte ţări.
Sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta (în mod codificat) adrese de siteuri Internet (de tip URL); pentru acces rapid la un site dorit, utilizatorul trebuie doar să îi scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil. Un software cititor interpretează imaginea şi descifrează codul, iar browserul telefonului îl direcţionează pe utilizator către URL-ul în cauză. Simplitatea acestor legături de la lumea fizică spre lumea electronică, cunoscute sub numele de „hyperlinkuri fizice” (în engleză hardlink), explică popularitatea lor. Codul QR permite companiilor să câştige noi clienţi. El devine foarte util atunci când adresele URL sunt lungi şi tastarea acestora într-un browser pe telefonul mobil nu ar fi practică. ”
Cunosc mulţi prieteni bloggeri care şi-au făcut QR code şi l-au pus cu mândrie pe cărţile de vizită, aşadar dacă sunteţi interesat de un astfel de cod îl puteţi obţine intrând pe site-uri generatoare cum ar fi .
Creativitatea în folosirea QR-ului a devenit din ce în ce mai evidentă şi pozele prezentate mai jos arată acest lucru:
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.
hehe..dragut, doar ca la noi, in romania e aproape necunoscuta acesta modalitate de promovare…
Pe majoritatea le-am decodat cu androidu meu :))
Foarte tare.
Treci pe langa magazin scanezi codu si intri pe pagina web, vezi preturi, etc.
Genial
Am gasit deja aplicatia andoid care decodeaza codul. https://market.android.com/details?id=la.droid.qr