Tatuajele: putina psihologie

tatuajDaca vizitezi orasul englez Sheffield, vei observa cu siguranta ceva specific locuitorilor ei. Parca nicaieri nu ai observat atat de multe persoane cu tatuaje.

Daca dai o cautare pe Google, vei gasi foarte multi artisti care fac tatuaje in acest oras. Psihologii spun despre dorinta de a avea cel putin un tatuaj ca ar fi dorinta de a atrage atentia sau de a face parte din acelasi grup. Aici ar fi vorba de tatuaje ca urmare a fenomenului peer pressure sau ca fashion statement. De asemenea, alte studii s-au concentrat pe nevoia celor cu tatuaje de a se simti unici. Iata ca motivele se situeaza intre dorinta de conformism si dorinta de a fi unic. Cei care doresc in tatuaj spun adesea ca au dorit sa-si exprime prin el personalitatea. Ei mai vad tatuajele ca pe o forma de exprimare artistica.

Interpretarile psihologice se bazeaza de fapt pe functia tatuajelor in decursul istoriei. Spre exemplu, egiptenii foloseau tatuajele pentru ce am numi azi “branding social”: adica pentru a face diferenta intre tarani si sclavi.

Pentru animale, tatuajele se folosesc pentru identificare si branding. Spre deosebire de animale, sustin unii autori, oamenii le folosesc pentru decorarea corpului, desi diferentele dupa cum am vazut din exemplele de dinainte nu sunt atat de mari.

Citeste si:  Stilul barbatului chic de la TownFashion

Demult tatuajele au servit ca simbol al unor rituri de trecere, pentru a marca statusul si rangul, ca simboluri pentru devotiune religioasa si spirituala, ca decoratii pentru curaj, pentru a marca fertilitatea si atractivitatea, ca juraminte de iubire, ca semn al pedepsei (sa ne amintim de romanul Litera stacojie al lui Nathaniel Hawthorne), ca amulete si talismane, ca simbol al protectiei, pentru a-i marca pe cei din afara societatii, pe sclavi si detinuti.

Odata tatuajele erau asociate cu marinarii, detinutii, membrii unor bande, insa astazi unul din cinci adulti din SUA are unul.

Apropo de functia identificarii: marinarii foloseau tatuajele spre a fi identificati in caz ca aveau un accident cu nava.

Daca mergem si mai in profunzime cu analiza psihologica a motivelor pentru a avea in tatuaj, gasim studii care sustin ca tatuajul ar compensa pentru ceva ce simtim ca ne-ar lipsi. Un alt rol ar fi acela de a ne elibera de anxietatea imbatranirii si mortii.

Printre tatuaje se afla simboluri. Spre exemplu, un craniu arata pentru tine si pentru ceilalti ca detii controlul asupra mortii. Un fluture simbolizeaza renasterea. Inimioare si simboluri din Egiptul antic precum ankh sunt reconfortante.

Stiati ca exista si tatuaje pentru ochi astazi? Ca persoanele cu tatuaje s-ar angaja in activitati riscante mai mult decat cele fara?

Citeste si:  Despre traduceri si importanta lor

Astazi ne tatuam ca mod de exprimare si pentru ca suntem rebeli. Insa ne schimbam toata viata, evoluam si un tatuaj care ne reprezinta la o anumita varsta ar putea sa nu ne mai reprezinte la alta… Se constata si o dorinta a celor care isi fac un tatuaj sa nu se opreasca la unul. Artistii care fac tatuaje sunt din ce in ce mai ceruti in zilele noastre!

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

One thought on “Tatuajele: putina psihologie

  1. Bună ziua! Aș dori să îmi răspundeți la această întrebare… Dacă două persoane își fac tatuaje pe antebraț cu inițialele lor înseamnă că vor să uite trecutul și își exprimă iubirea unu față de celălalt?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *