Cum a aparut pixul? Scurt istoric

cum au aparut pixurile

Este greu sa ne inchipuim intreaga noastra societate fara instrumente de scris. Este adevarat ca nu acordam foarte mare atentie pixurilor, stilourilor si creioanelor, deoarece indiferent ca este vorba despre pixuri Schneider sau despre alte instrumente de scris de o calitate superioara, ni se par instrumente extrem de simple.

Nu sunt chiar atat de simple, insa. Pana se sa ajunga la pixuri Schneider, la stilouri cu un scris usor si fin si la pixuri Parker, instrumentul de scris a trecut printr-o evolutie constanta.

Care este istoria pixului?

Pana la aparitia pixului modern, oamenii au folosit tot felul de instrumente de scris care mai de care mai interesante. S-au folosit pene, stylus-uri realizate din bronz sau metal, pensule sau penite metalice care erau introduse in cerneala si reuseau sa lase urme pe hartie sau papirus. Adevarata revolutie a instrumentelor de scris a aparut, conform celor de la papetarie.ro, in momentul in care a aparut pixul.

Acest moment nu este chiar atat de indepartat precum s-ar putea crede. Pixul modern a fost inventat in 1938 de catre un jurnalist maghiar. Laslo Biro a proiectat o penita tubulara ce avea in varf o bila de dimensiuni foarte mici si care putea sa intinda cu usurinta o cerneala pastoasa pe hartie. Desi ideea pixului a fost a lui Biro, mecanismul nu a fost inventat de el, ci de un anume John J. Loud care proiectase un instrument asemanator pentru lipirea cleiului pe spatele timbrelor postale, inca din 1988.

Citeste si:  Transfer in relatia profesor - student

Patentul pixului creat de Biro a fost aplicat pe 10 iunie 1943 in Argentina, data marcata in istorie drept nasterea pixului modern. De atunci, pixul a reusit sa aiba o evolutie incredibila si sa devina cel mai important instrument de scris al umanitatii.

Lucruri interesante ce merita stiute despre pix:

  • Primele pixuri au fost folosite de Armata Britanica in timpul razboiului. Britanicii au considerat a fi un produs extrem de interesant pentru ca puteau scrie cu el pe timpul zborurilor;
  • In Romania, primele pixuri au ajuns in 1946. Acestea costau extrem de mult si erau destinate studentilor de la politehnica. Un pix era echivalentul unui litru de ulei comestibil si isi capatase denumirea de ” stilou atomic”;
  • Numele de pix a fost preluat de la englezi;
  • Astazi, la nivel mondial se vand extrem de multe pixuri. Numarul exact este de 125 de produse pe secunda;
  • O persoana moderna consuma aproximativ 3-4 pixuri pe an. Cu un singur instrument se pot scrie pana la 50 000 de cuvinte;
  • Cel mai scump pix creat vreodata a costat 1 milion de dolari si a fost confectionat in intregime din platina. Acesta este inclus si in cartea recordurilor;
  • Intre 1946 si 1960, pixurile din Romania erau refolosibile. Practic, micul tub cu pasta era reumplut, in asa fel incat un pix putea fi folosit de pana la 10 ori.
Citeste si:  Cateva tipuri de depresie

Pixul este, asadar, un instrument interesant si modern care a reusit sa schimbe destul de mult cursul istoriei. Pentru mai multe detalii click aici.

 

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *