Eufemisme

 

Conform DEX-ului, eufemismul reprezinta un cuvant sau o expresie care inlocuieste un alt cuvant sau expresie urata, vulgara, necuvincioasa sau obscena, respectand paralelismul de sens. Adica in vorbirea normala, o minciuna frumoasa care sa nu raneasca urechile auditoriului si sa-i lase sperante absolut desarte.

In ultima vreme avem parte din plin de eufemisme. Adica suntem mintiti in fata probabil fiindca realitatea e atat de grava incat am lua-o razna si am prefera sa murim cu ei de gat. Pentru asta se folosesc tot felul de termeni draguti, simpatici si elevati care sa ne tina intr-o stare de permanenta confuzie si sa reactionam ca tot romanul “Ei lasa ca n-o fi dracul chiar asa de negru!” Interesant e ca de cele mai multe ori chiar noi insine dam de inteles “Va rugam, mintiti-ne frumos, si noi o sa va credem…” Din pleiada de eufemisme, trebuie sa amintesc aici “O mica ajustare de buget- Nu avem bani nici pentru hartie de scris”

“Restructurarile vor fi facute pe criterii de competenta- Ba, daca n-ai pile fa-ti bagajul si zboara de-aici!”

“Am reusit sa depasim criza- Daca o cred si pe asta insemana ca-s boi rau de tot”

“Suntem pe drumul cel bun- Ca eu mi-am facut bagajele si va pup pe portofel”

Ca o incheiere imi vin in minte cuvintele gardienilor de la Auschwitz-Birkenau la sosirea unui lot nou de detinuti “O sa mergeti sa faceti dus, apoi o sa primiti haine noi…” si mai ales vestita inscriptie “Arbeit macht frei!”. Din nefericire libertatea se obtinea abea dupa ce ieseai sub forma de fum pe cosul crematoriului…

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *