Filmele – original vs. remake

După o incursiune de Alex Busuioc în lumea filmelor titrate vs. dublate vă prezint în cele ce urmează o dezbatere pro şi contra susţinută de câţiva prieteni a Blog Event,bloggeri.

Tema de astăzi Filmele – original vs. remake.
Fiind un mare fan al genului SF am ales pentru o scurtă analiza filmul Total Recall (1990) şi remake-ul care va fi lansat anul acesta în România,dacă nu mă înşel pe 10 august.
Total Recall (1990) în regia lui Paul Verhoeven (RoboCop,Starship Troopers,Showgirls) îl are ca protagonist în rolul principal pe Arnold Schwarzenegger:

iar remake-ul pe Colin Farrell în regia lui Len Wiseman (Live Free or Die Hard,Underworld: Evolution,Underworld).

Ca şi în versiunea din 1990,eroul principal este un muncitor pe nume Doug Quaid care apleaza la serviciile unei agenţii “turism”,Rekall Inc. în speranţa că va putea afla mai mult despre visul care pare că nu vrea să dispară.În timpul procedurii de implantare ceva nu merge bine iar Doug ajunge să fie invadat de amintiri care care stăteau cumva ascunse în memoria sa.

În general, remake-urile sunt mai bune decât originalul. Şi aici mă refer la avantajul evoluţiei tehnicii în special. Totuşi, prefer originalul în cele mai multe cazuri, măcar din curiozitatea de a descoperi viziunea de la care s-a plecat.GCM

Că tehnică, efecte şi calitate a imaginii, mere un remake. Dacă în schimb vrem emoţia filmului, talentul pus în el, pasiunea transmisă, originalitate a poveştii, posibil să fie mai bun un original. Mă refer la Fame şi Dorian Gray aici.Luciana

Astfel că, dacă în prima versiune l-am văzut la un momentdat pe Arnold deghizat într-o femeie al cărui cap bubuie într-un final,în varianta cu Collin Farrel scena deghizării este mai multe un fel de holograma digitală.

Dacă pentru a simula un oraş futuristic în anii 90 era necesară până şi contruirea unui decor costisitor acum cu ajutorul tehnologiei şi a efectelor speciale realizarea decorului este mult mai simplă.Nu ştiu dacă şi mai ieftină.

Maşinile.Cu siguranţă vă amintiţi mijloacele de transport din versiunea din 1990, cu taximetristul robot şi a sa uniforma de serviciu (vezi trailer).Din câte se poate vedea în trailerul de mai sus în varianta de anul acesta maşinile sunt mult mai high-tech.Totuşi nu putem compara o diferenţă tehnologică de mai bine de 10 ani.E ca şi compară un 486 cu un Pentium 4.

O diferenţă vizibilă am observat şi în legătură cu apartamentul lui Quaid,mi se pare mie sau apartamentul în care locuia Quaid cel din 1990 este mult mai dotat?Parcă avea şi o hologramă instructor de fitness.

Eu am văzut două filme. un original şi un remake, şi anume Hachiko – a dog story. Sincer filmul original mi s-a părut mult mai bun, deşi am căutat 3 zile după el… Dar a fost mult mai bun calitativ dpdv al acţiunii şi actorilor.Kathy

Deşi nu putem compara Kachiko cu Total Recall să vedem ce personaje au fost în varianta din 1990:
În primul rând mulţi extratereştrii,un “om” care găzduia în burta un extraterestru,o femeie extraterestră cu trei sâni (n-ai cum să uiţi aşa ceva),un alt om cu o mână ciudată,probabil extraterestră şi tot aşa mai departe.
Pentru versiunea filmului de anul acesta nu mă pot pronunţa pentru că nu am văzut încă filmul.Însă dacă doriţi puteţi să lăsaţi în rubrica de comentarii ce personaje ciudate vom vedea anul acesta în Total Recall.

Cam atât despre filme,original vs. remake în continuare vă prezint şi părerea lui Şerban şi a Anielei:

Titanic. Am văzut 3 versiuni. Deşi de obicei remake-urile sunt “second-hand” în Titanic = Caprio+Winslet, am reuşit să văd ceea ce căutam: O perspectivă UMANĂ asupra evenimentului. Celelalte filme, mi-au lăsat sentimentul impersonal al unui reporter flegmatic, care înregistrează un monolog pentru un ziar al cărui corespondent este. Un alt remake impresionant, este Madonna, cu melodia lui Joplin “Don’t cry…”. Deşi am văzut-o pe Joplin pe video, mi se pare că clipul lui Madonna, s-a ridicat la valoarea pe care trebuia să o atingă. Un alt remake, cu Michelle Rodrigues, este cel după “Million Dollar Babe”. În afară de Rodrigues, care şi-a jucat rolul excelent, în rest filmul pare a fi o copie color a uni film care iniţial era alb-negru. Fără Rodrigues, ar fi fost un fiasco total. Deci, e greu de spus ceva “definitiv”. Cred că ţine de cât de dedicată e trupă care face acel remake.Şerban

Nu ştiu sigur dacă Walk to remember e original sau remake,că am rămas în dubii după ce unii au zis că e remake,alţii nu.Mi-a plăcut calitatea în special la el,şi ceea ce putea să transmită.Îmi plac şi remake-urile dar să fie bune.În general sunt mai bune că originalele.Aniela

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

10 thoughts on “Filmele – original vs. remake

 1. Acum mi-a picat fisa! Si Avatar e remake! Va jur! Este fix Pochahontas, in varianta 3d, impopotonata cu efecte speciale fara numar fara numar! Lumea noua este inlocuita de Pandora, John Smith de cum l-o fi chemat pe soldatelul din Avatar, ca am uitat. Fata sefului de trib, promisa sotie razboinicului dar indragostita de noul aventurier. Chiar si un copac sacru. In Pochahontas e Salcia Mama sau ceva de genul. Sfarsitul difera, ca poveste.
  Dar trebuie sa recunoasteti ca abunda asemanarile!

 2. Fara care s-ar duce de rapa toate efectele! Daca imi citeste comentariile Irina Baragoi, sa veniti pe la mine pe la spital! E cel mai mare fan Avatar de pe Pamant si Pandora si ce se mai gaseste!

 3. Şi eu sunt mare fan Avatar, dar e un copy-paste după vreo 3 filme SF, din anii 50 – 60.
  Totuşi, îmi place! E mai "legat", deşi mesajul e practic o copie a celorlalte.
  Şi pe urmă, PEISAJELE!
  Trăiască SGI! ;) :D

 4. Aaaaaa! Păi, peisajele alea colosale, cui le laşi? Eşti nedrept! Toată explozia aia de "sălbăticie"! "Floating mountains"? Ei?
  Şi pe urmă, dragonii aceia superbi, în toate culorile! Wow! Aş fi făcut şi eu o tură, să simt cum mi se urcă stomacul în gură când zbor cu capul în jos, sau în picaj! WOW! :D

 5. Au apărut vreo câteva zeci de filme cu scene copiate din Matrix…
  Dacă e să analizăm aşa, facem cum se zice în popor "Iar numeri foile din plăcintă?"… ;)

 6. Asta zic! Fara tot farafastacu ala, se ducea naibii tot! Avatar ia ochii prin efecte speciale. Geniale ce e drept! Dar actorii nu mi se par mari talente. În fine, oi fi eu nebuna…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *